43.BELGRADE FASHION WEEK: UMETNOST I MODA, SEĆANJE I TRENDOVI

Sećanjem na Borisa Nikolića koji je trebalo da proslavi 20 godina od svoje prve revije, programom Tribute to Boris Nikolić otvoren je 43. Belgrade Fashion Week. Reviju su nosili dizajneri koji su u proteklih deset godina postali laureati nagrade za savremeni modni izraz koja nosi Borisovo ime, ali i Borisovi prijatelji, profesori i poštovaoci njegovog rada: Doda Komad, JSP – Jelena i Svetlana Proković,  Aleksandar Protić, Ana Ljubinković, Tamara Radivojević, Ivana Pilja, Ljuba Sikimić, Milica Vukadinović, Sonja Jocić, Aleksandra Lalić, Valentina Obradović,  Lana Pavlović, Dijana Vujačić, Lidija Vujović, Lidija Jovanović, Danijela Knežević,  Maja Atanasijević Zipa Yoma, Ashok Murty.

Nakon ove revije videli smo „Simply“ – najnoviju kolekciju kreatorke Dragane Ognjenović, kojom kao i uvek, dominiraju jednostavnost forme i materijala, elegancija svedenosti, jaka ekspresija, doslednost u dizajnerskom vokabularu, zrela i zaokružena kolekcija u svim segmentima.

Na kraju prve večeri ljubiteljima mode predstavili su se najtalentovaniji mladi modni dizajneri koje je iznedrio Fashion Incubator – projekat BFW Design Collective – Melanija Vasić, Teodora Pašalić, Anđela Branković, Le butt, Milica Cenerić – MANA.

Melanija Vasić

Milica Cenerić

Teodora Pašalić

Dizajneri iz autentičnog beogradskog modnog kvarta – Vesna Kracanović, Svetlana Jaćović, Peđa Nerić, Milena Radović, GetUp Jasmina Vujović i Budislava Keković, predstavili su autorske kolekcije na drugoj večeri nedelje mode koja je svesrdna podrška predstavljanju atraktivnog kreativnog rada domaćih dizajnera.

Budislava KekovićPeđa Nerić

Po prvi put na BFW  modele za savremenog muškarca primenljive u svakoj životnoj situaciji predstavio je poznati domaći brend Barbosa, a aktuelna dobitnica nagrade Boris Nikolić, Aleksandra Lalić iznenadila je publiku u BelExpo Centru.

U finalu večeri publika je uživala u aktuelnim modelima Kamrana Patela i Anupreet Sidhu, indijskih dizajnera, koji svoje karijere uspešno grade u Londonu. Kamran PatelAnupreet Sidhu Rečenica Endija Vorhola “Poljubi me pogledom” poslužila je kao inspiracija za istoimenu kolekciju Ane Ljubinković za sezonu jesen/zima 2018. U ovom citatu sadržana je priroda odnosa umetničkog dela i njime dotaknutog posmatrača, a u kome vidi fragmente slobode, ljubavi, radosti ili tuge… Silueta je upadljivo oštećena i iskidana, a ujedno i veoma nežna i ženstvena. Forma uglavnom zadržava osnovne krojne oblike pa je celokupna dinamika prebačena na likovne elemente kolekcije, kao što su kombinacije materijala, tekstura, boja i detalji. Kroz rascepe na odeći proviruju lica sa umetničkih dela kojima autorka pokušava da nas podseti koliko nam je umetnost neophodna.

Foto: Đorđe Tomić, Bojan Šašić