AEDES DE VENUSTAS: NOVA KOLEKCIJA PARFEMA KOJA MIRIŠE NA RASKOŠNE HRAMOVE

Kolekcija luksuznih parfema Aedes de Venustas kreirana je 2012. godine, dizajnirana u Njuorku, proizvedena, gde nego u Francuskoj, uz saradnju sa najboljim parfimerima u svetu, uz najbolje mirisne supstance, sada je dostupna i nama u Metropoliten parfimeriji.
Grinič Vilidž je 1995. dobio još jedno kultno mesto koje će doprineti mitskoj auri ove njujorške četvrti: parfimeriju Aedes de Venustas. Pažljivim odabirom brendova, ona je uskoro postala meka za ljubitelje i poznavaoce parfema, a neki od danas poznatih niche brendova kroz nju su našli svoj put ka publici. Suvlasnici parfimerije Karl Bradl i Robert Gerstner svoju strast ka parfemima usmerili su ka sledećem logičnom koraku: vlastitom brendu – Aedes de Venustas. Tamjan je mirisni trag tipičan za Aedes, to je miris koji se nudi kao dar bogovima pa je i ime parfema nastalo od latinskih reči koje govore o raskošnim hramovima i mirisima koji ih prožimaju.Iris Nazarena parfem prožimaju akordi irisa i tamjana – spoj najcenjenije moderne mirisne supstance, sa najstarijim poznatim mirisom. Parfimer Ralf Schwieger je mirisnu strukturu formirao oko glavnih nota, uz finu, meku senku koju na njih spušta seme abrete. Aromatična kleka nas uvodi u miris tamjana, a ruža daje svoj senzualni cvetni ton.
Miris je poput svetnog dima koji se diže sa oltara šireći mineralni, kožasti ton koji se pretvara u tamjan, okružen karanfilićem i orijentalnim oudom. Sastav: iris, ambreta, koža, oud, karanfilić, ruža, tamjan, drvenaste note, mošus, vetiver.
Ovaj parfem nagrađen je 2014. – Fragrance Foundation Award “Perfume Extraordinaire”.

Oeillet Bengale je vatrena crvena ruža koja želi da nam pokaže svoju strastvenu stranu u eksploziji egzotičnih začina. Crvene latice postaju tamne od dima tamjana. Parfimer Rodrigo Flores-Roux u ovaj miris udenuo je retro šarm notama ruže i ilanga, pa ipak, miris pokazuje svoj moderan, nestalni karakter. Dodavanjem egzotičnih začina njegovoj kremastoj, puderastoj liniji, nastaje lančana reakcija puna iznenađenja: bergamot daje iskrčavost, tamjan toplinu, ruža vezuje svetle cirtusne note sa bazom od toplih, slatkih smola. Note: bergamot, crni biber, kardamon, đumbir, šafran, ruža, ilang ilang, tolu smola, vanila, labdanum.

Copal Azur – Dim tamjana diže se iz starih hramova Maja. Kapljice okeana poprskale su kamen a kroz njih provejava dah džungle kojom se šunjaju jaguari. Sveti grad Tulum odiše spiriutalnim vibracijama. Bertrand Duchaufour, parfimer koji stoji iza ovog mirisa, otvorio ga je notama tamjana, koji dominira parfemom. Miris borovih smola koje gore i hladan povetarac koji donosi slane ozonske note mora, mešaju se sa kardamonom i utapaju u pačuliju i miri. Topli dodir tonke i ambre obavijaju završnicu mirisa u svoje tople, kremaste note. Note: tamjan, so, pačuli, kardamon, amber, tonka, mira.

Palissandre d’Or – Besmrtni miris starih orijentalnih šuma, preliven paletom toplih zlatnih tonova. Parfimer Alberto Morillas je kristalno čist akord ambrete (prirodni mošus sa ružom, kruškom i dodirom irisa) poprskao hladnim začinima: ružičastim biberom, korijanderom i oraščićem. Srce mirisa otvara se cimetom i ustupa put retkoj sandalovini iz Šri Lanke. Miris je blago zadimljen, kremast od topahu smole, sa svilenim dodirom ekstrakta pačulija. Snažan akord kedrovine, dobijen od tri različita kedra, prati strukturu mirisa i daje joj snagu. Note: mandarina, malina, korijander, oraščić, cimet, ambreta, labdanum, pačuli, kedar iz Virdžinije, Kine i sa Aljaske, gajak drvo, kopahu balzam.

Cierge de Lune – Hladan i miran poput vazduha pustinjske noći obasjane mesečinom, baršunast i mek poput ponoćnog neba, inspirisan cvetom koji cveta u ponoć, Cierge de Lune istražuje tamnu stranu vanile. Fabrice Pellegrin, parfimer koji je kreirao miris, obavio je njegovo srce od vanile iz Madagaskara u jelenju kožu, poprskao hedione molekulima, a latice kaktusovog cveta, koji se otavara u ponoć, obojio mirisom ilanga. Svetlost i živahnost daju mu ružičasti i crni biber, koji se prepliću u intrigantnoj igri. Parfem se zatvara ambroksanom koji na kožu, poput pudera, spušta duh ponoći. Note: bergamot, ružičasti biber, crni biber, vanila, beli mošus, amobrksan

Grenadille d’Afrique – Od sočnog soka, do guste smole, od zadimljenog drveta, do suncem okupanog kamena. Od ljubičastog sumraka, do mastilo-crne noći, Grenadille d’Afrique istražuje drevni pejzaž Afrike, odaje počast bojama ovog kontinenta. Parfimer Alberto Morillas gradi miris oko osnove od haićanskog vetivera i provlači kroz njega aromatičan i sočan sok kleke koji struji od izdanka do korena. Svojim kompleksnim karakterom, miris je i drvenast, i zadimljen, i zemljast, a kroz njegovu osu provlače se biljne, mineralne i animalne note. Smolast ton daju mu bogate note labdanuma i vanile. Note: vetiver, bergamot, ambroksan, labdanum, kedar sa Atlasa, mošus.

Pélargonium – Elegantan i smiren, Pélargonium nam predstavlja nesvakidašnji cvet na prašnjavoj, zadimljenoj podlozi od smola i drveta. Nathalie Feisthauer, kreirala je ovaj miris, inspiraisan, kako kaže, starom školom cvetnih parfema za koje svi mislimo da ih tako dobro poznajemo. Platno satkano od smirenih nota korena irisa, postavljeno je u ram od kedrovine, sa pozadinom od tamnog, dimnog, haićanskog vetivera, gvajak drveta i lišaja. Po platnu je posut zeleni kardamon, i rasuta svetlost zlatnog kalabrijskog bergamota. Slatka šargarepa koja tako dobro ide sa irisom, obogatila je njegov baršunast ton. Bogata elemi smola nalik tamjanu, potcrtala je i svežinu i mekoću geranijuma, a omotač od mošusa omekšao je preostale oštre ivice ove slike. Note: bergamot, mandarina, slez, crni biber, kardamon, geranijum, hedione, koren irisa, seme šargarepe, elemi smola, kedar, vetiver, gvajak drvo, lišaj, mošus, ambermaks.

Musc Encensé – Susret dva mita, spoj najspiritualnijeg i najsenzualnijeg mirisa, Musc Encensé je tamjan obavio notama mošusa. Ralf Schwieger, parfimer koji stoji iza ovog mirisa, amberastim akordom spojio je dim i mošus. Slez je dodao aromatične iskre gornjim notama. Kašmirski akord sa svojim nijansama peska, drveta i kože, povezuju hladan, mineralan miris tamjana sa animalnom toplotom mošusa. Tonka zaokružuje priču mlečno-kremastim tonovima. Note: tamjan, slez, zelene note, amber, jasmin, koža, mošus, drvo, tonka.

Foto: press Tekst: Ljilja Grujić