BELGRADE SAXPERIENCE: PETI MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA

Peti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 6. oktobra 2018. godine u Beogradu. Nakon festivala, turneja Le Tour de SAX obićiće šest gradova u Srbiji, u periodu od 7. do 12. oktobra. Tokom pet dana festivala publika će biti u prilici da uživa u koncertima vrhunskog kvaliteta na različitim lokacijama. Belgrade SAXperience će ove godine ugostiti najznačajnija imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije, a nastupiće: Batist Erben, Bojan Zulfikarpašić, Eva Bartas, Nikola Arsenijević, Aleksandar Sedlar, Frančesko Santuči, Piter Pelens, Le Nunurs, Mobilis kvartet saksofona…
Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala je i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu.
Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce. Takođe, u holu Kulturnog centra Beograda biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.
U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax, koja se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija.