BRITANSKI MEGXIT: KAKO JE JEDNA POŠTANSKA MARKICA RASTURILA KRALJEVSKU PORODICU

Princ Harry i Meghan Markle, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, na svom Instagram profilu obavestili su javnost da će se, kao “stariji” članovi britanske kraljevske porodice, povući sa zvaničnih funkcija. U saopštenju za javnost naveli su da su “posle više meseci razmišljanja“ odlučili da će izbalansirati svoje vreme između Severne Amerike i Velike Britanije i „uspostaviti novu ulogu u ovoj instituciji“, radeći da postanu finansijski nezavisni.
Da li je ovo velika stvar i važna vest za kraljevsku porodicu? Da, u osnovi, ovo je ogromna promena koju Britanci čak upoređuju sa abdikacijom Edvarda VIII.
Da li je kraljica ljuta? Neki mediji prenose da je „duboko razočarana“, dok su se prinčevi Charles i William „usijali od besa“.
Britanci se pitaju da li to znači da ih sada više neće plaćati. Princ Harry dobija novac u zamenu za svoje princ-aktivnosti, kao i londonski stan u Kensington Palace. I naravno da neće ostati bez novca, jer od kraljice majke su i on i William dobili po 14 miliona funti, dok je od majke Lady Diane nasledio oko 30 miliona funti. S druge strane, kao TV zvezda Meghan Markle zaradila je oko 5 miliona funti. Pored toga, princ Harry će i dalje dobijati “džeparac” od 4 miliona funti godišnje od ogromnih imanja princa Charlesa (i biznisa sa proizvodnjom keksa).
Svi se pitaju da li su princ Harry i Meghan rekli kraljici za svoju odluku. Očigledno je da nisu, jer ju je cela ta situacija iznenadila. Spekuliše se da je planirano da razgovaraju o novoj ulozi princa Harryja, ali čini se da su svi, uključujući i njihovo osoblje, bili zatečeni kada su Harry i Meghan obelodanili svoju odluku.Pitanje je i šta je navelo vojvodu i vojvotkinju od Sussexa da donesu ovakvu odluku. Poštanska markica, očigledno. Naime, Kraljevska pošta pre nekoliko dana odštampala je markicu na kojoj su, pored kraljice, tri princa – Charles, William i George. Izgleda da je ovaj potez bio sasvim jasan u kom pravcu se kreće situacija u kraljevskoj porodici i bilo je očigledno da u budućnosti u njoj neće biti mesta za Harryja i Meghan.
Ali, treba sagledati i širu sliku. Meghan Markle nedavno je u jednom dokumentarcu govorila koliko je bilo teško prilagođavanje životu u kraljevskoj porodici. Mediji je nisu štedeli, iznosili su intimne detalje iz njenog prethodnog života, a Daily Mail je čak i objavio pismo koje pisala ocu. Harry i Meghan su već podneli tužbe protiv medija koji ih uznemerivaju, a na tu temu princ Harry je rekao:
– Izgubio sam majku i sada gledam kako moja supruga postaje žrtva istih moćnih sila… Video sam šta se dešava kada neko koga volim bude stavljen na mesto gde se više ne tretira ili ne vidi kao stvarna osoba.
Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa najavili su da će živeti na relaciji Velika Britanija – Severna Amerika, najverovatnije Kanada (Toronto). Teško je poverovati da bi im kraljica Elizabetha oduzela titule, ali sve zvuči kao da će ih mladi par sami vratiti. Harry će verovatno ostati u vezi sa poslovima kao što je Invictus Games, kao i sa njegovim humantitarnim fondacijama u Africi.
Šta će se dalje dešavati nije sasvim jasno. Kriza u Buckingham Palace pokušaće da se reši tokom narednih dana, a nastalu situaciju Britanci su već nazvali Megxit, iako ne zvuči baš logično da će Meghan dozvoliti svom suprugu da sasvim prekine vezu sa kraljevskom porodicom čiji je član.

Foto: https://www.thehandbook.com/, Instagram