DANI SAVREMENE UMETNOSTI: IZLOŽBA “LUIĐI DI SARO.TEATAR U FORMI FOTOGRAFIJE”

Povodom obeležavanja „Dana savremene umetnosti” Italijanski institut za kulturu u Beogradu priredio je izložbu Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije posvećenu Luiđiju Di Saru, umetniku koji je stvarao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, u periodu koji je danas pod budnim okom kritike zbog inovacija tada uvedenih u savremenu umetnost. Izložba se organizuje povodom četrdesetogodišnjice od smrti umetnika, u saradnji sa Centrom za dokumentaciju iz oblasti istraživanja u savremenoj umetnosti Luiđi Di Saro, a priredio ju je profesor Lorenco Mango, sa Univerziteta u Napulju “L’Orientale”. Svečano otvaranje izložbe u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zakazano je za 3. oktobar 2019. u 18.30 časova, a izložba će za posetioce biti otvorena do 22. oktobra.
Ovaj projekat, čiju ideju je lansirao sam Di Saro označivši na jednom crtežu olovkom odredišta na globusu “Rim, Njujork, Tokio i… ko zna gde još”, promovisan je i realizovan u brojnim gradovima u inostranstvu, a nakon Beograda uslediće druge izložbe u svetu.
Italijanski institut za kulturu u Beogradu i ove godine učestvuje u obeležavanju “Dana savremene umetnosti”, inicijativi za promociju sveta savremene umetnosti koju organizuje Asocijacija italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) a koordinira Generalna direkcija za savremenu umetnost i arhitekturu i urbane periferije Ministarstva kulture Italije (MiBAC). Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodnoj saradnji koja je pokrenuta tokom prethodnih izdanja, kao i ambasade, konzulati i Italijanski instituti za kulturu u inostranstvu organizuju događaje u cilju valorizacije savremene italijanske umetnosti i kulture.

Foto: press