DIZAJN KAO KISEONIK: IZLOŽBA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA NIKOLE KNEŽEVIĆA U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI

05image

Do 22. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti pogledajte samostalnu izložbu Dizajn kao kiseonik Nikole Kneževića, jednog od naših vodećih industrijskih dizajnera. Izložba se sastoji od 61. rada i čine je: idejna rešenja, prototipovi, modeli i gotovi proizvodi. Nikola Knežević u svom radu prati razvoj tehnologija, pronalazi nove materijale, prati ljudske navike i otkriva nove potrebe. Njegov rad sadrži poglede ka budućnosti, razbijanje ustaljenih principa i kombinovanje elemenata bilo estetskih, bilo funkcionalnih, koje je ponekad teško zamisliti zajedno.
001

Knežević stalno preispituje i potvrđuje ideje koje ga vode, često na vrlo jednostavnim primerima kao što su čaše, stolice, predmeti od keramike, lampe… pa i na audio pojačalima. KTA300 i KVP30 serija sa jedne strane i Orion pojačalo sa druge, predstavljaju dva pola, dve krajnosti u pristupu oblikovanju. Prvi pristup je minimalistički, rezultat želje da se izvuče sama srž funkcije, odiše prijatnom jednostavnošću, dok je drugi proizvod napet, snažan i kao da izaziva. Ova dva pristupa predstavljaju krajnje tačke jednog relativno ograničenog raspona ideja kog definišu materijal i primenjena tehnologija. Ideja o nametnutoj formi možda je najjasnija kod lampe Kold Laura gde svi jednostavno dorađeni prefabrikovani elementi jasno stavljaju do znanja da drugog rešenja nema.suit-2-za-kat

– Čovekove težnje i želje, koje nameće ta kolektivna svest, za sve nas su često nedokučive i nedostižne a neobuzdan poriv za “boljim” životom uzrokuje nelagodnost, nezadovoljstvo i bol. Moguće je da je upravo taj osećaj izvor moje kreativnosti. Ali još jedna stvar ima neverovatnu moć da me pokrene. Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti kada stvorim nešto dobro – nezamenljiv je. Zašto onda ne skulptura ili slikarstvo? Možda upravo zato što u svemu tražim neki dodatni, praktični smisao, svrhu, razlog bez obzira koliko on prizeman bio. Funkcija je ono u čemu vidim smisao i potraga za inteligentnim rešenjima postala je proces koji me zabavlja. Industrijski dizajn je postao umetnički okvir koji mi daje neograničeni prostor da se iskažem – izjavio je Nikola Knežević u katalogu izložbe koja bi mogla da se pročita kao njegov stvaralački kredo. Tekst za katalog napisao je Dejan Suđić, direktor Muzeja dizajna iz Londona, koji je i otvorio Kneževićevu izložbu.

Izložba je otvorena do 22. oktobra, organizator je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, a kustoskinja izložbe i urednica kataloga je Biljana Vukotić.

Foto: press