DOBRO DOŠAO ĐEPETO: POSTAVLJENE PRVE LJULJAŠKE ZA DECU SA INVALIDITETOM

Prve ljuljaške namenjene deci s invaliditetom postavljene su jutros u Beogradu, na 25. maju, pored ulaza na bazen “Milan Gale Muškatirović”, i u krugu Specijalne bolnice za celebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Sokobanjskoj ulici. Ljuljaška je specijalno dizajnirana tako da deca od 3 do 10 godina mogu samostalno i lako da je koristite, bez pomoći roditelja, ali uz njihovo obavezno prisustvo. Zove se Gepetto (Đepeto) a proizvela ju je domaća firma “Kreativni gradski centar” iz Beograda. Izrađena je od čelične noseće konstrukcije, u kombinaciji sa vodootpornom šperpločom i lameliranom nosećom gredom.

Ova lepa i humanitarna akcija inicirana je i realizovana zahvaljujući firmi “Catena media” i agenciji MPG iz Beograda. Na prezentaciji, osim realizatora humanitarne akcije, prisutvovali su i predstavnici Udruženja za invalide opštine Stari Grad. Akcija će se nastaviti i u narednim mesecima, proširiće se na još nekoliko beogradskih opština, a zatim i na nekoliko gradova po Srbiji kako bi deci s invaliditetom širom zemlje bilo omogućeno da se igraju u adekvatno opremljenim parkovima. Ideja je fokusirana je i na inkluziju te dece, jer ih ohrabruje i nudi im mogućnost da u potpunosti i samostalno učestvuju u igri sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama.
Kako je osobama s invaliditetom, u nedostatku adekvatne gradske infrastrukture, umnogome otežano kretanje, ova inicijativa, nadaju se organizatori, poslužiće kao jedan korak ka promeni te situacije i inspirisati mnoge, slične.

Foto: Dušan Petković/press