DOMAĆI SLADOLED: RECEPT ZA OMILJENU LEDENU POSLASTICU

Photo by Michelle Tsang on Unsplash

Najtraženiji letnji desert ne morate da kupujete ako vam se ne dopadaju fabrički ukusi. Ima toliko recepata za pripremu domaćeg sladoleda baš onako vi to želite. Mlečni, voćni, sa ukusom kafe… sa dodatkom seckanog voća, čokoladnih mrvica, mlevenih oraha ili seckanih lešnika… Ovaj recept prenosi se sa generacije na generaciju, a ovaj moj – omiljeni, pozajmljen je iz kuvara moje majke Marice, koji je ona, kako je zabeležila ispod teksta, dobila od “prija Milene”. Lepa su bila ta vremena…
Materijal:
4 jaja, 4 velike kašike šećera, 2 šlaga, malo mleka
Priprema:
Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera. U dobro umućenu masu dodati dobro umućeni šlag od 2 kesice šlaga koji se priprema sa mlekom. Sjedinjenu masu možete ostaviti samo u jednoj posudi ili je podeliti na više posuda, u odnosu na to koliko ukusa pravite. Na primer, ako želite sladoled od breskve, sa ukusom kafe, sa seckanim lešnicima, sa mlevenim keksom… smesu razdvojte na četiri dela.
Ako želite voćni sladoled od jagoda – jagode ili izmikasjte pa dodajte u osnovnu smesu ili ih iseckajte na sitne komadiće. I tako isto možete da uradite sa bilo kojim drugim voćem.
Ako volite ukus lešnika, u bazu dodajte seckane lešnike ili mlevene. a, ako volite orašaste plodove obavezno probajte da dodate mlevene orahe u osnovnu smesu. Odličan ukus!
Ukusu ledene ice-coffee lako ćete dobiti ako napravite penu od nes caffee i dodate je u sladoled. A ukrašavanje je već samo vaša igra.

Photo by Neha Deshmukh on Unsplash

 

Foto: Unsplash