FILM FATIHA AKINA: POTRESNA POTRAGA ZA PRAVDOM

Najnoviji film proslavljenog reditelja Fatiha Akina Niotkuda donosi priču o sudbini žene koja, nakon gubitka supruga i sina u bombaškom napadu, kreće u besomučnu borbu za pravdom nalazeći u tome motivaciju za život. Katjin život iznenada se ruši kada njen muž Nuri i sin Roko ginu u bombaškom napadu. Njena porodica i prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku. Danilo, advokat i Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju osumnjičenima – mladom paru neonacista. Suđenje gura Katju do granica izdržljivosti, ali za nju nema alternative – ona želi pravdu.

Ova krimi-drama nosi internacionalni naziv In the Fade po istoimenoj pesmi američkog rok benda Queens of the Stone Age, čiji je pevač Džoš Hom radio muziku za film. Scenario, kao i režiju, potpisuje Fatih Akin, u saradnji sa Harkom Bohmom, a inače ovo ostvarenje donelo je nagradu glavnoj glumici Dajani Kruger na Kanskom festivalu.
– Počeo sam da istražujem koncept osvete. Da li stvarno postoji? Ko bi zapravo želeo osvetu? Da li bih se ja svetio? Katja ima svoj moral, svoju definiciju pravde. U tom smislu, Katja prikazuje nešto što je skriveno u svima nama, nešto što bi zauvek trebalo da ostane skriveno. Nisam bio zainteresovan za perspektivu ubica. Bio sam veoma odlučan gde moj fokus i empatija treba da budu – istakao je reditelj Akin i kako kaže “iako je ona plavooka plavuša i Nemica, Katja je moj alter ego. U ovom filmu radi se o univerzalnom osećanju tuge i svim njenim slojevima”.
Fatih Akin je nemački reditelj, scenarista i producent turskog porekla. Za svoja ranija ostvarenja osvojio je više od 40 nagrada, uključujući i one na najprestižnijim svetskim festivalima, te nagrade Evropske filmske akademije, i brojna druga priznanja.

Foto: press