FILM GORANA MARKOVIĆA SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA STIGAO U BIOSKOPE

Igrani film Slepi putnik na brodu ludaka, snimljen u produkciji RTS a u režiji Gorana Markovića, publika će imati prilike da pogleda i na velikom platnu! Tema filma bazira se na poslednjem periodu života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Film nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom. Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta. Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.
Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti srpskog pripovedača Petra Kočića kao i stogodišnjice Velikog rata 1914. – 1918. Petra Kočića igra mladi glumac Igor Đorđević a pored njega gledaćemo i Aleksandra Đuricu, Tihomira Stanića, Mašu Dakić, Andrijanu Oliverić, Srđana Timarova, Gorana Šušljika i mnogo druge.

Nakon premijere na 45. FEST-u, film će 30. i 31. marta ubiti prikazan u bioskopima Dvorana Doma Sindikata (Beograd) i Vilin grad (Niš) sa početkom od 18h. Ulaz na ove projekcije je besplatan!

Foto: press