H&M CONSCIOUS EXCLUSIVE KOLEKCIJA: HALJINE OD RIBARSKIH MREŽA

Kolekcija H&M Conscious Exclusive 2018 odaje počast pokretu Arts and Crafts iz Švedske i predstavlja nove održive materijale – reciklirano srebro i econyl – 100 odsto regenerisano vlakno od ribarskih mreža i drugog najlonskog otpada. Sedma po redu kolekcija Conscious Exclusive stiže u H&M prodavnicu u Knez Mihailovoj 19. aprila, kao i u odabrane H&M radnje širom sveta. Redovna linija izuzetnih premijum komada odeće koji slave novu sezonu i ujedno predstavljaju sve veće mogućnosti za održivu modu fokusiranu na razvoj i inovacije. Pored vlakna tencel, recikliranog poliestera i organskog lana, H&M sa zadovoljstvom u upotrebu uvodi i econyl i reciklirano srebro. Econyl je utkan u delikatnu sjajnu tkaninu sa dramatičnim vezom predstavljenim na predivnoj beloj čipkanoj venčanici ili romantičnoj tamnoj sivoplavoj čipkanoj mini haljini dugačkih rukava. Reciklirano srebro se pojavljuje na delikatnom nakitu inspirisanom radom pokreta Arts and Crafts koji je dizajniran specijalno za kolekciju.

– Inovacije koje stoje iza održivih materijala ne prestaju da zadivljuju. Reciklirano srebro se pravi od otpadnog metala, uz minimalan uticaj na životnu sredinu, a econyl je 100 odsto regenerisano najlonsko vlakno od najlonskog otpada čime se daje doprinos očuvanju čistih okeana. Način na koji su materijali zastupljeni u našoj Conscious Exclusive kolekciji pokazuje kako najnovija tehnologija može da se kombinuje sa starim tehnikama dajući spektakularne rezultate – kaže An-Sofi Johanson, kreativna savetnica u H&M.

Kolekcija Conscious Exclusive za 2018. inspirisana je kreativnim domom švedskih umetnika Karin i Karla Larsona sa kraja 19. i početka 20. veka. Kolibu Lila Hitnes, sa predivnim slikama i tapiserijama, tim dizajnera kolekcije Conscious Exclusive pretočio je u savremenu i upečatljivu kolekciju predivno izrađene ženske garderobe, cipela i aksesoara napravljenih od održivih materijala. Ovogodišnju kampanju snimio je fotograf Mikael Janson, a u njoj se pojavljuju zvezde Amito Lagum, Gijedra Dukauškaite i Kristi Tarlington Berns, svetski poznata manekenka i osnivačica organizacije Maternal Health, Every Mother Counts.
– Učestvujući u H&M kampanji za Conscious Exclusive naučila sam mnogo o održivim materijalima i o tome koliko smo toga do sada postigli sa ovom kolekcijom. Ona je zaista ženstvena i elegantna – smatra Kristi Tarlington Berns.

Foto: HM press