IKEA SRBIJA VIŠE NE PRODAJE PLASTIČNE PROIZVODE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Poslednji primerak „izumrle“ plastične slamčice izložen u “muzejskoj postavci” u robnoj kući Ikea Beograd označio je početak nove, društveno odgovorne akcije kojoj se pridružuje i Ikea Srbija kako bi stvorila pozitivan uticaj na ljude i planetu i doprinela očuvanju životne sredine. Naime, Ikea je odlučila da iz svoje ponude izbaci sve jednokratne plastične proizvode, a pored slamčica, iz asortimana se povlače i vrećice za zamrzavanje i led, kao i kese za smeće koje su bile deo ponude.
Takođe, jednokratni plastični proizvodi za posluživanje poput pribora za jelo, slamčica, čaša, tanjira i mešalica za piće, više neće biti dostupni ni u Ikea Restoranu i Bistrou.
– Ikea želi da olakša zdraviji i održiviji način života. Jednokratna plastika ima značajan uticaj na zdravlje naše planete, kao i nas samih, a prema procenama, do 2050. godine u rekama i morima biće više plastike nego riba. Svesni smo da je reč o složenom problemu i želimo da damo svoj doprinos u njegovom rešavanju. Verujemo da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamenskih proizvoda značajan korak u tome. Pozivamo kupce u Srbiji da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život i da korišćenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu očuvanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena – istakao je Aldo Lele, menadžer za održivost u Ikea Jugoistočna Evropa.

Posetioci robne kuće Ikea Beograd od sada mogu pronaći ekološke zamene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike. Umesto plastičnih, kupcima su dostupne OKUVLIG slamčice od bambusa (12 kom + 2 četkice za čišćenje staju 599 din.) i FÖRNYANDE koje su napravljene od troslojnog, nezaštićenog papira koji je čvrsto urolan kako bi zadržao oblik (100 komada košta 299 din.). Takođe, umesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, Ikea nudi održiviju varijantu – višekratne plastične vrećice sa zatvaračem. Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom Ikea do 2030. godine želi da postane potpuno cirkularna kompanija koja koristi samo reciklirane i obnovljive materijale.

Foto: press, Ikea Srbija, Ivana V.