ILICA: NOVI ALBUM SASTAVA “ELEMENTAL” KAO TESTAMENT MINULOG VREMENA

Sastav Elemental objavio je novi album Ilica, ali izdanje nije objavljeno na CD-u, USB-u, ploči ili kaseti, već je izlazak albuma obeležen pomalo neuobičajeno, na platformi Bandcamp, gde su fanovi i prijatelji benda dobili priliku da donacijom ili kupovinom albuma daju podršku bendu i njihovom stvaralaštvu, pogotovo u ovo doba koncertne neaktivnosti. Album „ILICA”, kroz glasove Remi i Shota, oslikava priče koje se događaju u svakom gradu. Jednako tako album se mogao zvati „Knez Mihajlova“, „Marmontova“, „Ferhadija“, „Stritarjeva“, „Kameni most“, „Ulica Slobode“ ili nositi ime bilo koje druge ulice regionalne urbane sredine. Album je testament vremena koje je minulo, uz nezaobilazno pitanje hoće li se ono ikada više ponoviti.
– Izmislili smo „ILICA” iz prašine gradskog asfalta, kao alhemičari. Uzbudljiva mi je. Ne mogu je se zasititi. Ponekad se pitam, odakle dolaze naše pesme? I mislim da je odgovor u hemiji – između nas u bendu, između naših instrumenata, iskustava koje stavljamo u svoja srca i gradova koji nam služe kao scenografije naših priča – izjavila je Mirela Priselac Remi povodom izlaska albuma, a Luka Tralić Shot se na to nadovezao:
– Naizgled jednostavno, krenulo je stvaranje i ovog poslednjeg albuma. Naziv izdanja je nastao pre nego što je naša najduža gradska ulica promenila svoje lice. Kao što nismo znali da će tišina korone nadvladati buku iličkog saobraćaja, a potres joj dotući raskrsnice i dvorišta, tako nismo bili ni svesni transformacije koje će proći ova šačica pesama sa kojima smo se igrali. „ILICA” je album transformacija.
Kao i poslednji put, Elemental je samostalno izdao novi album za diskografsku kuću 383records. Plan za dalji život albuma je sličan – on ostaje zauvek zabeležen na digitalnim platformama. Pored Bandcampa, novi album „ILICA” sada se nalazi u digitalnim prodavnicama i streaming servisima.

Foto: press