IZLOŽBA SLIKA ZORE PETROVIĆ U GALERIJI MATICE SRPSKE

Sa likom i delom Zore Petrović, poznate srpske slikarke s početka 20. veka, posetioci izložbe Percepcije. Žena po meri društva? u novosadskoj Galeriji Matice srpske, moći će da se upoznaju ove subote, 27. oktobra, od 18 sati.
Tokom mesec dana trajnja ove izložbe u Galeriji je organizovan bogat prateći progam, a svakog petka i subote gosti su kustosi i istoričari umetnosti, koji u okviru svojih predavanja i stručnih vođenja bliže upoznaju posetioce sa savremenim britanskim umetnicama i predstavnicima moderne i klasične srpske umetnosti.
O stvaralačkom opusu Zore Petrović u subotu će vas upoznati prof. dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti.
Zora Petrović rođena je 1894. u Banatu, a završila je Umetničko-zanatsku školu u Beogradu, da bi posle studija u Budimpešti, prešla u Pariz .
– Slikala sam samo kad želim i šta želim, a kada nisam imala modela, slikala sam samu sebe. Slikarstvo je za mene bilo jače od svega. Ono je uvek pobeđivalo” – govorila je Zora. Njen rad karakterišu najviše ženski aktovi, kojima je htela da pokaže kakva sve žena može biti i bez ulepšavanja, potencirajući istinu u umetnosti.

U narednim nedeljama planirana su i sledeća predavanja:
2. novembar
Modla za ženu
Јеlena Mitrović, sociološkinja i Sonja Vajić, ilustratorka

3. novembar
U susret sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović
Dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti

9. novembar
Urednice časopisa Žena danas
Prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti

10. novembar
U susretu sa delom Danice Jovanović
Dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti

Tokom trajanja izložbe ”Percepcije. Žena po meri društva?” za najmlađe posetioce organizovane su subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati. Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.
Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.
Izložba ”Percepcije. Žena po meri društva?” traje do 6. januara 2019.
Dobro došli!

Foto: press