IZLOŽBOM KOLEKCIJE VISOKE MODE POČINJE 11. SERBIAN FASHION WEEK

Izložbom kolekcije visoke mode Sećanje, tuga i lepota akademske slikarke Ivanke Jevtović, inspirisane srpskom vojnom uniformom i posvećene Milunki Savić, Nadeždi Petrović, Danici Jovanović i svim heroinama Velikog rata , 21. novembra, u novosadskoj Galeriji matice srpske, svečano će biti otvoren 11. Serbia Fashion Week. Naziv izložbe simbolično poručuje da ne smemo zaboraviti čime su nas sve ove dame zadužile, kolika je njihova lepota i veličina bila i koliku su žrtvu podnele boreći se za naš narod. Izložbom se, takođe, ističe važnost mode kao umetnosti i njen značaj u svakodnevnom i kulturnom životu Srbije.
Kada je reč o samoj kolekciji “Sećanje, tuga i lepota” posetioci će imati prilike da vide srpsku
uniformu i mušku narodnu nošnju stilizovanu u ženski model visoke mode, a značajan detalj biće ukrasni ornamenti u obliku srca, u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje. Neprestano smenivanje uniforme i nošnje prikazuje rastrzanu sudbinu srpskog naroda među ratom i slobodom. Slikarka Ivanka Jevtović uspela je verno da dočara simbol naše duhovnosti kroz dezene modela raške i moravske škole. Za svoj uspeh i ovu kolekciju slikarka je dobila i zahvalnicu Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i plaketu 48. Majske izložbe ULUPUDS.
I ove godine, u Master centru Novosadskog sajma svoje kolekcije prikazaće naši najpoznatiji modni dizajneri poput Igora Todorovića, Marije Šabić, Suzane Perić, Bate Spasojevića, Boška
Jakovljevića, Milice Tričković, Nataše Župac i mnogih drugih koji već dugi niz godina izazivaju ovacije publike i nikada ne ostavljaju ravnodušnim. Pored domaćih kreatora, svoje kolekcije prikazaće i mnogi strani dizajneri koji će pružiti nešto novo i nesvakidašnje, a tu su i
mnogobrojna iznenađenja koja se spremaju za najvernije pratioce mode, nakon čega sledi i svečano zatvaranje i dodela nagrada, zakazani za 26. novembar.

Foto: Željko Sinobad, Marko Gojković