KRAJ JEDNE ERE: POSLEDNJA KOLEKCIJA KARLA LAGERFELDA ZA KUĆU CHANEL

Planinski ski centar sa kolibama prekrivenim snegom, okružen usnulim jelkama, široka staza okružena klupicama za odmor prekrivena belim pokrivačem i sve to u podnožju nekog alpskog mondenskog mesta, bila je scenografija unutar Grand Palais zdanja u kojem se već tradicionalno održavaju sve Chanel revije, pa tako i ova Ready To Wear kolekcija za jesen-zimu 2019/20. Poslednja kolekcija na kojoj je radio nedavno preminuli dizajner i duže od tri decenije kreativni direktor kuće Chanel.
Revija je održana u okviru Pariske nedelje mode i započela je minutom ćutanja nakon čega je usledio audio snimak, odlomak iz jednog Lagerfeldovog intervjua u kome je govorio o modi i dizajnu, prisećajući se da mu je jednom neko rekao, kako su njegove kreacije „like walking in a painting“.

Snežni ambijent širio je napetost u vazduhu, planinski centar ispunjen tugom, melanholijom i suzama, jer bila je ovo prva Chanel revija za koju se znalo da se na kraju neće pojaviti Karl.
Lagerfeld nije želeo nikakva “javna priznanja niti spomenike”, a poštovanje prema Coco Chanel bila su uvek suptilna. Tako se na sedištima zvanica našla njegova ilustricija, on i Coco, ljudi kojeje povezivao jedan brend. Na ilustaciji je napisao “The beat goes on…”
Uz ritam pesme „Heroes“ Dejvida Bouvija reviju je, kao veoma bliska osoba Karlu Lagerfeldu, otvorila britanska manekenka Kara Delevinj. Nju su sledile i sve Karlove muze – pre svega Maria Karla Boskono i Ket MekNil. Svoju debitantsku pojavu na pisti ovom prilikom imala je glumica Penelope Kruz, koja je od prošle jesene postala zaštitno lice kuće Chanel.Finalni defile bio je emocionalni trenutak, ne samo modele, jer suze je teško bilo zadržati. Dok su mnoge plakale Kara Delevinj je našla recept da osmehom i njenim “hajnehaj” ponašanjem sakrije tugu, a uz to je bodrila svoje uplakane koleginice. Kada je stazom prošao i poslednji model, čuvena Ana Vintour prva je ustala da podstakne ovacije koje su trajale nekoliko minuta.
I, kao što je to nekada bio običaj, ovog puta niko se nije pojavio i poklonio pred publikom u ime Chanel tima, čime se Lagerfeldovo odsustvo još više osetilo. Virdžini Viard, Karlova izabrana zamena i dugogodišnja saradnica, samo se na sekund, u senci, pojavila na vratima glave kuće i nestala. Ta praznina bila je najmučniji trenutak ovog glamuroznog događaja.
Što se same kolekcije tiče, Karl Lagerfeld je „podigao lestvicu“. Kolekcija RTW jesen/zima 2019. otvorena je crnim, belim i tamnim kariranim tvidom sa modelima muškog kroja. Poseban akcenat pantalonama dao je visoki struk i široke nogavice uz dodatak raznog aksesoara. Dugi kaputi, na oko masivni i teški, bili su sasvim ležerni, a šeširi sa širokim obodom pojačavali su doživljaj masculine efekta cele kolekcije. Ono što je bilo izrazito ženstveno su torbice sa lancima, uštirkane šifon i svilene bluze koje su dodale sloj lakoće teškim tkaninama poput tvida i krzna, a minđuše u obliku srca i čuvene Chanel kamelije u kosi manekenki, bile su ženski pandan svim uticajima muške odeće u ovoj kolekciji.
Opsednut pahuljama kao prirodnom pojavom, Karl Lagerfeld je zaimu 2019/20 kreirao baš takve, pahulja bele haljinice. U jednoj takvoj pojavila se i Penelpe Kruz. Pored crno- belog i “pahulja” dela kolekcije koji bi se mogli svrstati pod neutralni deo čitave RTW linije, predstavljeni su i modeli u pink boji, morskozelenim tonovima, tamnonarandžastoj boji… Kostimi od tvida jarkih boja, pletene haljine, čizme sa krznom, baš kao one koje izgledaju kao deo ski oprema… samo su delovi kolekcije spremne za jesen-zimu 2019.
Tako se završila jedna modna era. Nastaviće je, ili to bar pokušati, Virdžini Viard, za koju se i sada šuška da je sama kreirala veći deo ove kolekcije, ali kako bilo, neće joj biti lako u “Karlovim cipelama”.