LE CONSTELLATIONS: PRAZNIČNA DIPTYQUE KOLEKCIJA SVEĆA

Novom, prazničnom Le Constellations kolekcijom sveća Diptyque vas ove zime vodi u daleka sazvežđa i upoznaje sa tri mitska bića:  feniksom, zmajem i jednorogom. Svako od njih ima svoju boju i svoj miris, a ilustracije za sveće radio je francuski umetnik Philippe Baudelocque koji se proslavio crtajući nebeska bića. Godinama je oslikavao prazne fasade pariskih ulica. Ogromne leteće zveri, crtane belom kredom na crnoj podlozi, izbrisalo bi vreme, ali ne pre nego što ostave trag u svesti prolaznika i prenesu poruku autora o našoj stalnoj žudnji za slobodom i netaknutim prirodnim prostranstvima. Umetnost, legende i parfimersko umeće udruženi su u novoj Diptyque 2017. zimskoj kolekciji, da u vaš dom donesu novu poetiku:  poverovaćete da su sveće tek odraz zvezda na zemlji. UNICORN: FROSTED FOREST (borove iglice, hinoki drvo i menta)
Sazvežđe Jednoroga, na nekih 2600 svetlosnih godina daleko od nas, sadrži maglinu nazvanu Božićno drvce. Asocijacije su utoliko jače ako znamo da su magline, pune gasova i svemirskog praha, mesto gde nastaju treperave nove zvezde. Simbolika jednoroga bila je snažna tokom srednjeg veka. Označavao je harmoniju, red i lepotu. Povezivan sa zelenom bojom, pojam je nosio u sebi sliku začarane šume, uzbudljive šetnje uz veličanstvene drvorede borova. Jednorogov je rog bio rezervsian za krunisane glave, jer se verovalo da ima natprirodne moći. Ovo je miris koji priča o tim začaranim šumama pod snegom: borove iglice, hinoki drvo i menta. Cena: 7.560 din.DRAGON: FIERY ORANGE (italijanske pomorandže, dimni miris drveta, kleka i karanfilić)
Boginja Atina je, kažu, u jednoj borbi zgrabila zmaja za rep, zavrtela ga iznad glave i zavitlala u nebesa, sve do Severnjače, da tamo ostane zauvek. Zmaj je imao još mitoloških uloga: čuvao je nimfama vrt u kom je raslo stablo sa zlatnim jabukama i tekao božanski nektar. Vatren i pun svetlosti, zmaj evocira crvenu boju i toplotu vatre. Diptyque je ovaj miris dočarao italijanskim pomorandžama, dimnim mirisom drveta, klekom i karanfilićem. Cena: 7.560 din.

PHOENIX: INCENSE TEARS (lovor, tanušne grane valerijane, cimet i mira)
Enigmatična ptica koja se rađa iz vlastitog pepela, simbol besmrtnosti i stalnih životnih ciklusa, isnpirisala je plavu sveću. Feniks se ne hrani travama niti voćem, samo sokovima aromatičnih biljaka i mirisnim smolama, koje pesnici porede sa suzama. Diptyque feniks živi u mirisnom gnezdu spletenom od svežih listova lovora, tanušnih grana valerijane, cimeta i mire. Cena: 7.560 din.

Zvezdani karusel zagrejan vatrom, pleše oko plamena, uz opčinjavajuću igru svetlosti. Stavite ga na svoju sveću i – praznici su stigli! Set: karusel + 2 sveće od 70g, 13.025 din.

Foto: press

Tekst: Ljilja Maričić Grujić