LEDENO OSVEŽENJE ZA VRELE DANE: 3 KOKTELA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Photo by Tom Pumford on UnsplashOsveženje! Sve što nam treba tokom toplih letnjih meseci! A sezona osvežavajućih koktela uskoro može da počne. Ukoliko želite da uz koktel i dobro društvo uživate na svojoj terasi ili u bašti potrebno vam je samo nekoliko namirnica koje osvežavaju i podižu raspoloženje. Neke od njih su sezonske, neke standardne i uvek tu negde pri ruci u vašem domu. Za dobro i jednostavno za pripremu osveženje izabrali smo tri koktela koja ćete napraviti za svega nekoliko minuta.

Photo by Whitney Wright on UnsplashJagonada je ustvari limunada s jagodama. Ovaj veoma osvežavajući napitak priprema se veoma jednostavno. U zavisnosti od broja osoba za koliko spremate ovaj bezalkoholni voćni napitak trebaće vam: 5 ploda limete (umesto limete možete koristiti limun), 100 g čvrstih jagoda, 100 g šećera, litar vode i grančice sveže nane. Takođe, umesto obične možete koristiti i kiselu vodu koja će vašoj jagonadi dodati onaj rezak ukus. Priprema: sok citrusa iscedite u blender, dodajte oprane i očišćene jagode, vodu i šećer. Kada napitak izmiksate stavite ga u frižider da se hladi. Servirajte ga u visokim čašama od bistrog stakla, uz šarene slamčice, dodajte dve kocke leda ili još bolje ako imate mrvljeni led, a u svaku čašu jagonade možete dodati i po jednu jagodu seckanu na sitne komadiće i grančicu nane.

Photo by Melissa Walker Horn on UnsplashMojito koktel je tradicionalni kubanski osvežavajući napitak koji se pravi od pet sastojaka: belog ruma, šecćera, soka od limete, soda-vode i nane. Glavni alkoholni sastojak je beli rum i za jednu čašu mojita potrebno vam je 50ml ovog pića. A pripremate ga ovako: na dno čaše stavite dve kašičice smeđeg šećera, iscedite sok od pola limete (ili limuna), dodajte dve grančice oprane nane (mente). Sve ove sastojke izgnječite, a zatim čašu napunite kockama leda. U času ulijte 50 ml belog ruma, 30ml gazirane vode, lagano pomešajte sastojke i mojito ukrasite grančicom nane.

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Tom Collins koktel napravićete od 0,3 dcl limunovog soka, 4 kašičice šećera, gazirane vode i 0,45 dcl džina. Šejker za koktel do pola napunite kockicama leda, dodajte sok od limuna i džin, dobro promućkajte, ulijte u visoku čašu i dodajte gaziranu vodu. Za dodatno osveženje u koktel možete dodati kriške grejpa ili limete, kao i listove nane.