LEKCIJE IZ ’91: IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA U MUZEJU ISTORIJE JUGOSLAVIJE

Foto savez Srbije, u saradnji sa Muzejem istorije Jugoslavije organizuje izložbu ratnih fotografija Lekcije iz ’91. čija će postavka trajati do 26. marta 2017. Izložba je deo većeg projekta organizacije Društvo za evropsko zavest iz Maribora, čiji su partneri: Foto klub Maribor, Međunarodni festival fotografije Organ vida iz Zagreba i Foto savez Srbije, a projekat podržava EU fond Evropa za građane.

Izložba pod nazivom „Lekcije iz ’91.“ prvi put je u ovom obimu okupila fotografe iz celog regiona, kao i nekoliko međunarodnih kako bi na jednom mestu prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Pre Beograda, ova izložba je bila postavljena u Zagrebu i Mariboru, a nakon Beograda seli se u Berlin.
Bez pretenzija da bude univerzalni istorijski prikaz ili da ponudi odgovore na pitanja bez odgovora, izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su beležili, obilazeći politička i stvarna ratišta od Slovenije, preko Hrvatske, do Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije.
Te fotografije imale su važnu ulogu tokom samog rata, kada su oblikovale javno mnjenje u svakoj od zaraćenih zemalja, ali i u međunarodnoj javnosti. Danas su nam još važnije kao temelji kolektivnog sećanja.
Domaći fotografi, za razliku od stranih profesionalaca, mogli su najčešće da rat snime samo sa jedne, „svoje“ strane, a u takvoj situaciji vrlo je teško isključiti vlastite emocije i osećaj pripadnosti. Iako svi fotografi ističu da su svoj posao obavljali profesionalno i objektivno, mediji su često fotografije kontekstualizovali prema aktuelnim političkim potrebama. Na ovoj izložbi prikazane su fotografije nastale na svim zaraćenim stranama. Sve one i danas nose snažne emocionalne naboje, a i sami fotografi s mukom im se vraćaju preživljavajući ponovo vlastite ratne košmare.Na izložbi učestvuju sledećei autori:Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Zijah Gafić, Željko Gašparović, Tom Dubravec, Amel Emrić, Dragoljub Zamurović, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Zoran Jovanović Mačak, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma (Rikard Larma), Pol Lou (Paul Lowe), Entoni Lojd (Anthony Loyd), Antun Maračić, Simon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Imre Sabo, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Pavo Urban, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat, Miloš Cvetković.

Radno vreme Muzeja istorije Jugoslavije (Botićeva 6, Beograd) je od 10 do 18 sati, svakog dana, osim ponedeljka.

Foto: press