LEKTIRA ZA JUL: TRI ISTINITE PRIČE O TRI ŽENE I JEDNA O VERI U LJUBAV

Čitajte knjige ovog leta. Što više. Što različitije štivo. Ugasite TV i otvorite knjigu. Sve što može da sačuva zdrav razum u ova loša vremena, primenite. Ovog jula izdvajamo dva naslova, dve tematike dva različita izdavača.
Iz Amerike stiže Lisa Tadeo, autorka bestselera Tri žene, knjige koja je izazvala ozbiljnu buru kada se pojavila na tamošnjem tržištu da bi se isti trend nastavio gde god je nakon toga objavljena, jer to je knjiga kakva se pojavljuje jednom u nekoliko godina. Ovo je hrabra, surova, na momente sirova, brutalno iskrena i često zastrašujuće otvorena knjiga. Lisa Tadeo je zapisujući i kanališući intimne ispovesti tri potpuno različite žene stvorila delo po kome će se meriti vreme i način na koji posmatramo tu temu. Pre i posle „Tri žene“. Čita se kao najuzbudljiviji roman, a svest o tome da pred sobom imate istinite priče tri stvarne osobe dodaće ključni sastojak – iskustvo, posle koga svakako nećete biti iste/isti. Booka, 792 din.
Jedan od najviše nagrađivanih i najuspešnijih svetskih pisaca Salman Ruždi napisao je roman Kihot, veličanstveni omaž Servantesu, njegovom besmrtnom junaku i jedinstven komentar naših nesigurnih vremena. Servantesov Don Kihot, osvedočeno remek-delo, napisan je 1605. godine i predstavlja kamen temeljac zapadnoevropske književnosti. Ruždijev Kihot je britak, inteligentan roman, prožet specifičnim humorom i namenjen savremenom čitaocu gladnom dela koja ostavljaju trag u svetskoj književnosti. U trenutku kad mu je srce poskočilo, premda ne možemo utvrditi tačan dan ili vreme, znao je da se zaljubio. Mada je gospođicu Salmu R. viđao samo na televizijskom ekranu, pomno prateći njene emisije, prelepa i duhovita devojka osvojila je njegovo srce. Tada mu je sinula ideja – mora krenuti u pohod i izboriti se za njenu ljubav! Zamislite priču o ljubaznom i smušenom prodavcu opsednutom televizijom, koji se zaljubljuje u TV zvezdu i odlazi na slikovito putovanje kroz Ameriku sa (izmišljenim) sinom Sančom da bi dokazao da je vredan njene ruke. Zamislite priču o dva junaka, jednom iz stvarnosti, jednom iz mašte. O suočavanju s tragikomičnim nedaćama doba u kome je sve moguće i nemogućoj potrazi osuđenoj na propast. Priču o tračku nade da će na kraju ipak ljubav pobediti.
Roman “Kihot” ušao je u najuži izbor za Bukerovu nagradu 2019. godine, izabran je za knjigu godine na Tajmovoj listi, a vi ga možete naći u Vulkan knjižarama po ceni od 1.290 din.

Foto: press