NOVI FILM 120 OTKUCAJA U MINUTI: DIRLJIVA ISTORIJSKA DRAMA ZASNOVANA NA LIČNIM ISKUSTVIMA

Francuski film 120 otkucaja u minuti reditelja Robina Kampilja je dirljiva, istorijska drama zasnovana na ličnim iskustvima scenariste i režisera sa grupom aktivista ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power) u Parizu devedesetih godina. Ili, “120 otkucaja u minuti” je strastven i prkosan film o ljubavi, životu i prijateljstvu.
Film je posvećen HIV pozitivnim ljudima i njihovim prijateljima koji su vodili mirne proteste protiv farmaceutske industrije i političara. Prati priču o Nejtanu, mladiću koji se tokom devedesetih godina prošlog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit na Filmskom festivalu u Kanu, i uspeo da rasplače čuvenog Pedra Almodovara, film „120 otkucaja u minuti“ nije dobio „Zlatnu palmu“, već „Gran pri“ festivala. Domaća publika moći da pogleda film od 14. decembra u bioskopima Tuckwood i Cine Grand Capitol Park Rakovica u Beogradu, i Vilin grad u Nišu.

Foto: press