NOVI SERŽ GEJNSBUR: FRANCUSKI ŠANSONJER ARTHUR H DOLAZI U BEOGRAD

Svoju iskrenu i strasnu ispovest u okviru promocije albuma Neobuzdana ljubav francuski šansonjer Arthur H premijerno će izvesti 10. maja, u Kombank Dvorani, s početkom u 20 sati.
Poznat po intimnoj i toploj atmosferi koju pravi na koncertima gde se publika oseća kao da je u kući prijatelja, veza koju Arthur H stvara sa publikom je jedinstvena, pa nije čudno što ga porede sa Nikom Kejvom i nazivaju novim Seržom Gejnsburom.
Na beogradskom koncertu publika će imati priliku da čuje njegov poslednji album “Neobuzdana ljubav” – intimnu ispovest sa putovanja Arthura H i njegove partnerke Leonore Marsijer, koja mu je i bliska saradnica.
Ljubitelji njegove muzike su zaljubljenici u iskren zvuk, a koncerti se često pretvore u plesačke dvorane.
A o Arthuru H Veronik Ovalde pisala je ovako:
“Arthur H je akrobata. On ume da poveže najzahtevniju poeziju sa rok energijom i zanosom pop muzike. To zahteva mnogo elegantnosti, napora, intuicije. Arthur voli da rizikuje. Njemu to pričinjava zadovoljstvo. U potrazi je za nečim što nije ustaljeni šablon u svima nama. To su, nesumnjivo, razlozi zbog kojih je sa svojom partnerkom, Leonorom Mersijer, pošao da se suoči sa onim što mu je nepoznato. Želeli su da dožive snove. Otišli su na kraj sveta. Meksiko, Tokio, Bali i Pariz su etape njihovog putovanja. Upravo je doživljeno na tim destinacijama ono od čega je sačinjen šljokičasti materijal kojim je posut album “Neobuzdana ljubav”, daje mu snagu i dušu, ritam i muziku. Arthur i Leonora su nadzirači snova.
On je snevao Lili Dejl, Merlinovu Gospu od jezera, sanjao je Lasu, tragičnu montrealsku vilu, gubljenje identiteta nakon poljupca, kao u nežnom Tokyo Kiss. Ona, kreatorka zvuka, savremena umetnica, po prvi put je napisala dve pesme, unela zvučna i vokalna iznenađenja, režirala poetični spot – Zaljubljena bokserka (la Boxeuse amoureuse) u kojem se pojavljuju čuvena igračica Mari Agnez Žilot (Marie-Agnès Gillot) i glumac Rošdi Zem (Roschdy Zem).
Arthur je na ovom albumu angažovao i svog dugogodišnjeg prijatelja Nikolu Repaka (Nicolas Repac), koji je u njega utkao svoje fantastične semplove i neverovatne gitarske deonice.
Arthur H objavio je dupli album pošto zna da smo svi satkani od melanholije i sreće, tuge i veselja. Mislim na tebe, otpevao je Lili Dejl, i to me čini podjednako tužnim i srećnim. Lili Dejl se vratila. Ko ne bi sa njom otputovao u Kaliforniju, zemlju pomorandži, dijamanata i Zemlje koja podrhtava?
Ovaj album je dupli zbog toga što smo ujedno osobe koje vole da igraju bose po tepihu, ali i one koje gledaju u nebo slušajući pesme od kojih se plače.
Album “Neobuzdana ljubav” je ljubavni album, to na njemu i piše, nije vam valjda promakla ta informacija? Poslušajte kako Arthur H na predivan način opisuje ljude koje voli. On zna da voli žene, prijatelje, braću, sestre, gubitnike, duhove, plače zajedno sa nama zbog toga što nastavak života svedoči o smrtima bližnjih, on plače i peva i njegova muzika nas nezaustavljivo tera na igru.”

Arthur H je svoju karijeru započeo na jazz zvuku. Njegov prvi album, jednostavno nazvan “Arhtur H”, doživeo je veliki uspeh i ubrzo su usledile turneje jedna za drugom. Njegov muzički stil satkan je od istraživanja i konfrontacije, od izraženog jazz zvuka do pank-mistične-elektro muzike, on eksperimentiše sa muzikom deleći doživljaje i emocije sa svojih putovanja. Čak je i njegov glas specifičan, od seksi dubokog vokala do viskog soprana.
Jedan je od najcenjenijih i brilijantnih predstavnika francuske šansone (muzike) i inspiracija je novim generacijama. Objavio je 10 albuma, kao i živi album “Perpetum mobile” (Mouvement perpétuel).
Poslednji, dupli album “Neobuzdana ljubav” objavljen je u jesen 2017. godine.

Foto: press