ODLAZAK STILSKOG BOGA: PREMINUO KARL LAGERFELD

Najpoznatiji i nesumnjivo najplodonosniji modni dizajner na svetu Karl Lagerfeld preminuo je jutros u Parizu, u 85. godini. Izostanak s Chanel Couture revije pre mesec dana u Parizu, iz ove modne kuće opravdali su jednostavnim objašnjenjem “dizajner je umoran”. Iz kuće Chanela uskoro će stići saopštenje o smrti kreativnog direktora ove modne imperije.
U karijeri koja je trajala čitavih sedam decenija, kao vrhunski slobodni “agent mode”, Lagerfeld je istovremeno kreirao kolekcije za slavne kuće Chanel i Fendi, a radio je kolekcije i za svoju liniju modnu liniju Karl Lagerfeld. Za Lagerfelda, “dizajniranje je bilo život, ako nije mogao da dizajnira, za njega je to bilo isto kao da ne može ni da diše”.
– Pa ako ne mogu da dišem, ja sam u nevolji – često je umeo da se požali novinarima koji su bili zapanjeni njegovom neiscrpnom radnom etikom i njegovim insistiranjem da se nikada neće povući.

Činjenica je da je njegov stvaralački učinak bio najbogatiji u zlatnim godinama, u periodu u kojem su njegove ekstravagantne kolekcije na pistama zdanja Grand Palais u Parizu postigle zapanjujući nivo pozorišne predstave. Po ceni od milion dolara po sezoni, modni događaji nadmašili su granice modne revije i prerasli u nešto više, veliki umetnički performans, medijski spektakl gde je Lagerfeld, i kao nadareni dizajner i vizuelni provokator, najbolje pokazao njegovu sposobnost da isprepliće površnost mode sa veoma složenim temama.
Njegova kolekcija za kuću Chanel, za sezonu jesen 2017, predstavljena je u scenografiji na kojoj je bila raketa koja je simulirala eksploziju. Za liniju jesen 2014. godine, izgradio je Chanel trgovački centar, a prodavnice nalik na supermarkete, bile su prepune sa više od 500 različitih proizvoda sa Chanel logom, od otirača, do slatkiša i kečapa. Chanel kolekciju za jesen 2010. predstavio je u scenografiji sa ledenim bregom od 265 tona, a za te potrebe uvezao je sneg i led iz Švedske.
Svoju neverovatnu dugovečnost i uspeh kao dizajnera koji je pratio logiku i bogatstvo kompanija za koje je radio, Lagerfeld najviše duguje sopstvenoj odvojenosti od poslovne strane mode. Nikada nije želeo da razgovara sa menadžmentom o prodaji, ciframa ili budžetima.
Lagerfeld je želeo sve da zna. Svoje brojne domove, u Parizu, Bijaricu, Sen Tropeu… napunio je, između ostalog, gomilama istorijskih knjiga i biografija, iPod-ovima sa raznim vrstama muzike i muzejskim kolekcijama umetnina i nameštaja. To svoje privatno blago obnavljao je na nekoliko godina, kada bi novi period ili stil privukao njegovu pažnju. Sa svojim ogromnim pamćenjem i brzim načinom rada i govora, mogao je neverovatno brzo da prizove detalje i teme, da ih nemilosrdno iskoristi u modnoj liniji, a zatim odmah pređe na sledeću stvar. Jednom je rekao da ima “Google um”.
Karl Lagerfeld je, na mnogo načina, bio karikatura onog kako bi moćni dizajner trebalo da izgleda i zvuči, stilski bog koji je bio svetski tip, intelektualac, zapovednički nastrojen i hirovit. Tako je sebe i vizuelno predstavljao stalno odeven u crno odelo uz belu košulju sa visokim, uštirkanim okovratnikom, sa velikim crnim naočarima, sedom kosom svezanom u rep i crnim rukavicama bez prstiju.
Karl Oto Lagerfeld rođen je u Hamburgu, u Nemačkoj, 1933. godine. Od 1983. godine poznat je kao kreativni direktor francuske luksuzne modne kuće Chanel, čitavih 35 godina, kao i kreativni direktor italijanske kuće Fendi. Za modu je počeo da se interesuje tako što je seckao isečke iz modnih magazina i kritikovao odevanje svojih vršnjaka, a sa 14 godina preselio se u Pariz. Dve godine kasnije počeo je da sarađuje sa Yves Saint Laurentom. Nakom iskustva sa kućom YSL postaje asistent Pierre Balmaina, a modnu liniju sa njegovim imenom osnovao je 1961. godine.

Foto: Chanel press