OPERA TOSKA U BIOSKOPU FONTANA: NAPETO PROŽIMANJE TEATRA I REALNOSTI

Program Plesni dijalozi i Opera Gala na velikom platnu nastavlja se prikazivanjem čuvene Pučinijeve Toske u sredu, 26.aprila, od 19 sati u bioskopu Fontana. Jedna od najpopularnijih opera koja objedinjuje elemente drame, krimi priče, izdaje, seksa, ubistva… predstavlja sjajne Emily Magee i Jonasa Kaufmanna u glavnim ulogama koji briljiraju na sceni. Pored njih, igraju i Thomas Hampson i Veleriy Murga.
Emily Magee je američki sopran, višestruko nagradjivana umetnica koja je nastupala u svim velikim operskim kućama, a najveći uspeh ostvarila je u Vagnerovim i Štrausovim delima. Jonas Kaufmann koji je najveći uspeh ostvario ulogama u operama “Karmen”, “Toska” I “Don Carlos”, 2014.godine proglašen je najznačanijim tenorom svoje generacije.

U svoje vreme, muzika Toske je možda i šokirala slušaoca, od prvih taktova koji donose motiv barona Skarpije u tri akorda koji sasvim novo zvuče, ali danas sve izgleda milozvučno, rafinirano i virtuozno. Toska sadrži upravo paradne uloge za soprana, tenora i baritona, i uvek kada se nađu na okupu tri velika pevača, uspeh je više no zagarantovan.
Opera Toska prvi put izvedena je davne 1900.godine i danas predstavlja jedno od najizvođenijih dela Đakoma Pučinija. Poznati kanadski reditelj Robert Carsen aktivno angažuje i gledaoca u ovoj napetoj triler operi, u kojoj se prozimaju teatar i realnost.

Foto: press