PAOLO TERENZI: PARFIMER I “KREATOR LEPOTE” U KUĆI TIZIANA TERENZI

Kada u životu odabereš da “kreiraš lepotu” za tako nešto svakako moraš da imaš i “žicu”. Osim što je pripadnik treće generacije italijanske porodice Terenzi koja se bavila proizvodnjom čuvenih mirisnih sveća, te je zanat spajanja mirisnih sastojaka i imao od koga da nauči, parfimer Paolo Terenzi je i profesionalni muzičar, sa diplomom iz oblasti prava i filozofije, studirao je i fiziku i hemiju, a i poezija mu ide od ruke. Sve te veštine i znanja su ta njegova nit za kreiranje lepog, ali i za pričanje najlepših priča o nastanku parfemskih kompozicija koje sam stvara u okviru parfemskog brenda Tiziana Terenzi, osnovanog 2012. godine, zajedno sa sestrom Tizianom, kreativnom direktorkom njihove parfemske kuće.
Na proputovanju po ovom delu Evrope, Paolo je posetio i Beograd, i održao masterclass – radionice pravljenja parfema i mirisnih sveća koji se mogu naći u dve parfimerije – L’Atelier i Anabella.

Dok je mešao sastojke prikupljene na raznim stranama sveta, Paolo nam je pričao o inspiracijama koje je pretvorio u parfeme. Kada je izgubio oca Evelinoa, što je za jednog Italijana veoma teško i strašno, jer, kako sam kaže, više nije bilo te glavne muške figure koja bi stala iza njega, pomogla mu ili ga odbranila kad zatreba, Paolo je kreirao Lilipur – topao, mističan i začinski, inspirisan prestonicom Nepala i mirisom tamjana koji se širi drevnim hramovima. Miris hladnog zimskog jutra, prožetog dimom vatrice koja se u svitanje polako gasi, na vrhovima Dolomita, Paolo je pretvorio u White Fire parfem. I tako… Svaka parfemska kompozcija ima svoju priču.
Od ovog cenjenog italijanskog parfimera saznali smo neke tajne mirisnog zanata, koji se sastojak sa kojim najviše “voli” a koji su u “svađi”, kao i da jednom kreatoru parfema nikada, ali baš nikada ne smete reći da neki parfem ima zanimljivu mirisnu formulu. “Zanimljivo nije kompliment”, rekao bi Paolo.
A ono što je meni bilo zanimljivo, pitala sam.
*Da ste profesor parfemskog zanata, koje tri lekcije bi vaši studenti morali savršeno dobro da
savladaju?
– Hm, to je dobro pitanje. Kao prvo, moraju da savladaju i prave razliku između sastojaka, da li je reč o priorodnim ili veštačkim. Nisam protiv sintetičkih sastojaka. Sa njima se drugačije radi. Ja više volim da radim sa prirodnim. Znači, moraju da nauče da prave razliku između njih. Drugo – moraju da usredsrede misli. Kada žele da istražuju i pokažu kreativnost, moraju da prate svoju dušu i da tako stvaraju nešto po čemu će biti prepoznatljivi. Neke stvari su poznate i te znakove treba pratiti. Kao što u muzici imamo sedam nota, tako i u parfemskoj biblioteci ima više od 1.000 sastojaka koji se mogu koristiti. Treće, što ne važi samo parfimere, već za sve ljude, jeste sloboda. Trudite se da budite slobodni, boriste se za svoju slobodu. Ne obraćajte pažnju na mišljenja drugih i, ne trudite se da udovoljite drugima. Udovoljite prvo sebi.
*Kada biste želeli parfemom da opišete ljubav, sreću ili tugu koji sastojci bi umesto reči to najbolje
odradili?
– Između ljubavi, sreće i tuge je vrlo suptilna granica. Možete voleti ali biti tužni, ili srećni a mrzeti nekoga. Važno je kako se sastojci mešaju. Kada ste srećni i volite, parfem koji bi dočarao te emocije mora da bude “svetao” – citrusni, svetlucav, zavodljivo-cvetni sa notama jasmina, magnolije, tuberoze… Parfem koji bi dočarao tugu bio bi “mračniji”, trebalo bi da sadrži oud, mošusne, drvenaste i note arome pepela.
*Ko danas čuva knjigu recepata koju je počeo da piše vaš deda?
– Tiziana. Moja sestra. I ja. Knjiga je mnogo stara tako da danas, pored originala, imamo i digitalnu verziju. To je nešto što se čuva već mnogo godina i za nas predstavlja posebnu dragocenost, pa je tako i čuvamo.
* Da li je Bliski Istok vaš drugi dom?
– Nije. Volim ga, kao i arapsku kulturu. Ali, ja sam građanin sveta. Volim da putujem i upoznajem veoma različite ljude. Od rođenja živim u malom gradu u kom sam se rodio (Cattolica), ali moj drugi dom je Mediteran. More. Često umem da se vozim svojim brodom Telea. Tada najbolje osećam sebe, najbolje čujem svoje zvukove, svoje srce i vetar. Ja sam Italijan. Iskreno govoreći, Italija je prepuna prelepih stvari i jedan život ne bi bio dovoljan da sve to vidite.
* Kažete da ne volite “french style”. Zašto?
– Kao prvo, ja kažem ono što mislim. Ne moram nikome da udovoljavam. U godinama sam kada mogu slobodno da iskažem svoje mišljenje. Ne volim francusku aroganciju. Oni su naši susedi, ali veoma smo različiti. Nadmećemo se u mnogim poljima – modi, proizvodnji, sirevima, vinu, parfemima, ženama… Oni su veoma dobri u marketingu, imaju dobre marketinše kampanje, ali, na kraju, sve najbolje dolazi iz Italije! Mnogo pokradenih umetnina iz Italije danas krasi Luvr, Napoleon je vladao našom zemljom… pa zašto bih ja morao da ih cenim ili volim. Što se tiče parfemske  industrije, reč je o dve škole. Italijanska škola okrenuta je pravljenju nekih viših, modernih, novih stvari, dok je francuska škola više klasična, perfekcionistička. Ja volim više energije i strasti u životu, jer život je mnogo lepši kada
je ispunjen takvim stvarima, nego nekom perfekcijom koja je, ustvari, dosadna.
* Koji je Vaš omiljeni Chanel parfem?
– Ovo je veoma dobro pitanje. Mislim da je Chanel No 5 i dalje jedna ikona od parfema koju bi svi trebalo da poštuju. Naravno, formula se menjala tokom godina jer neki molekuli više se ne mogu pronaći, a neki su sada zabranjeni za korišćenje. Struktura i korišćenje aldehida u tom parfemu je nešto što je veoma dobro. Nisam ljubitelj takvih parfema, suviše je ženstven. Ali ta formula i taj miris koji taj parfem širi, ta elegancija, to je nešto što veoma poštujem. S druge strane, voleo bih kad bi se ljudi danas vratili eleganciji. Danas se u industriji sve pravi da bi se šokiralo. Izgubili smo osećaj za eleganciju koja bi morala da postoji kako u parfemima, tako i u životu.
Tiziana Terenzi parfemi podeljeni su po kolekcijama: Gold Collection, Black Collection, Anniversary
Collection, VCanto, Luna Collection i Luna Stars Collection. Parfeme i luksuzne mirisne sveće možete potražiti u beogradskoj L’Atelier parfimeriji i Anabella parfimeriji.

Foto: press