PUSTOŠ: SKANDINAVSKI TRILER BRZOG TEMPA

“Dokaz izdavaštvo”, nova izdavačka kuća iz Beograda koja fokus stavlja na skandinavskim trilerima i kriminalističkim romanima, predstavlja svoj prvi roman Pustoš, triler brzog tempa, autora Arnea Dala. “Pustoš” nam otkriva novu stranu nagrađivanog švedskog autora. Uz dobro osmišljen zaplet, napetost i obrte do samog kraja, po čemu je Arne Dal odavno poznat, prvi roman o junacima – Samu Bergeru i Moli Blum, postavlja temelje za serijal u kojem se izlazi iz okvira tradicionalnih policijskih metoda. Prava na ekranizaciju ovog romana otkupila je britanska producentska kuća Sid Gentle Films, a sam književni serijal prodat je u više od 650.000 primeraka.
Radnja: Elen Savinger (15) nestala je pre tri nedelje. Inspektor Sam Berger strahuje da ju je oteo serijski ubica, ali kolege u stokholmskoj policiji nemaju sluha za njegove ideje i nadređeni ne žele da prihvate tu mogućnost bez konkretnih dokaza. Nedugo potom, on stupa u kontakt sa Natali, ženom koja zna mnogo više o seriji nestanaka nego što to želi da prizna. Istražujući sve dublje slučaj Eleninog nestanka, Berger uviđa njegovu zlokobnu povezanost sa sopstvenim životom i prošlošću. Prinuđen je da probudi davno uspavane lične demone kako bi shvatio poruku ubice, pre nego što bude prekasno.
Arne Dal (Arne Dahl, 1963) jedan je od najznačajnijih skandinavskih pisaca trilera i krimi-romana. Dobitnik brojnih nagrada, književni kritičar i urednik, Dal je autor bestseler serijala Intercrime i Opcop. Njegove knjige prodate su u više od 4 miliona primeraka i prevedene na 33 jezika. Za svoj rad nagrađen je najvećim priznanjima za kriminalistički roman u Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Pre tri godine objavio je prvi roman iz novog književnog serijala o detektivima Samu Bergeru i Moli Blum. Knjige iz ovog serijala našle su se u vrhu lista najprodavanijih u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj.
Zanimljivo je pomenuti i to da je Arne Dal, u stvari, književni pseudonim Jana Arnalda pod kojim ovaj švedski autor piše kriminalističke romane i trilere.

 

Foto: press