Ruža od luka: I jesenja trpeza može da izgleda kao da je proleće

pečeni luk ruža
Foto@theplantriot

Crni luk se priprema na mnogo načina, ali, da li ste probali da crveni luk pečenjem u rerni pretvorite u luk-ružu punog cvata. Ako niste, evo kako to da uradite.

Pažljivo zasecite luk

Očistite ljusku sa glavice crvenog luka. Sami odlučite koliko ćete glavica uzeti. To zavisi da li želite da samo budu ukras u tavi sa ostalim povrćem, ili vam treba više komada, tj. pun pleh. Očišćenu glavicu rasecite na pola, pa na četvrtine, pa svaku četvrtku presecite na pola. Ali, pazite da nož ne ode do kraja i podeli luk na dva dela. Kada zasecate luk pažljivo baratajte nožem tako što ćete dno glavice ostaviti u celosti, bar nekih pola centimetara. To će, ustvari, biti čašica “luk-ruže”.

Luk traži prostor za “cvetanje”

Rasečen luk poređajte u pleh sa drugim povrćem, na primer krompirom zasečenim po istom sistemu (ne do kraja) ili tikvicama, plavim patlidžanom, bundevom… Rernu zagrejte na 190 stepeni. Povrće na plehu ili u tavi polijte malo maslinovim uljem. Posolite i pobiberite po želji. Pred kraj pečenja možete dodati sveže začinske biljke – peršun, bosiljak, ruzmarin… Nadgledajte rernu i kada vidite da je glavica počela da se “otvara” malo pojačajte temperaturu, na 220 stepeni. Dok je jača temperatura pratite kako reaguje luk koji će početi da karamelizuje, a povrće možete da prekrijete folijom da ne bi brzo pocrnelo.
NAPOMENA: Kada ređate povrće, pazite da ostavite dovoljno mesta da se glavica rascveta, da plodovi pored luka nisu nabijeni jedni uz druge.

Služiti ga vrućeg

Pečeni luk najbolje je služiti dok je još vruć, kao prilog uz jelo sa mesom, uz tetstenine, uz slane kremove ili uz salate.

Foto: Instagram