SAVRŠENSTVO DOBROTE I NEISKVARENOST DUŠE U FILMU “SREĆAN KAO LAZARO”

Dugoiščekivana italijanska drama Srećan kao Lazaro, rediteljke Aliče Rorvaher i izvršnog producenta Martina Skrosezea, čiji je bajkoviti scenario proglašen najboljim na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, u bioskope stiže 4. aprila.Ovo je očaravajuća priča o naivnom momku koji predstavlja skoro dosegnuto savršenstvo dobrote i neiskvarenost duše. Film je priča o susretu Lazara, mladog seljaka koji zbog svoje dobrote često bude pogrešno shvaćen, i Tankredija, mladog plemića prokletog zbog svoje bogate mašte. Život u njihovom izolovanom selu zvanom Inviolata kontroliše užasna Marćesa Alfonsina de Luna, kraljica cigareta. Poverenje između Tankredija i Lazara je toliko veliko da Tankredi pita prijatelja da mu pomogne da iscenira svoju otmicu. Njihovo prijateljstvo je toliko čvrsto da Lazaro putuje kroz vreme u potrazi za Tankredijem. U velikom gradu Lazaro izgleda kao samo mali deo prošlosti.
Nakon uspeha s ostvarenjem “Čuda”, rediteljka Aliča Rorvaher se odlučila na još jedno humanističko ostvarenje “Srećan kao Lazaro,” o klasnom sukobu i prijateljstvu koje se, u vremenima kompromitovanih ljudskih vrednosti, stavljaja na probu.
U ulozi kraljice cigareta Marćese Alfonsine de Luna, čija je glavna krilatica u filmu „Svi drugi iskorišćavaju sve druge” našla se poznata italijanska glumica Nikoleta Braski (Život je lep), dok ostale uloge tumče: Adriano Tardiolo, Serđi Lopez, Luka Čikovani, Alba Rorvaher i drugi.