SOBNE BILJKE: ZELENI LJUBIMCI U NOVOM KUTKU, NOVOJ SAKSIJI, NA NOVOJ POLICI…

Prolećno sređivanje doma svakako podrazumeva da treba da se pobrinete i o sobnim biljkama, ukoliko ih volite i imate. Režim nege započnite najjednostavnijim koracima – pre svega sve biljke odnesite u kadu ili na travnjak, u baštu, i dobro ih istuširajte mlakom vodom. Primercima sa velikim listovima poput adama ili fikusa listove nežno operite sunđerom ili mekom kuhinjskom truleks krpom. Očistite ih od suvih listova i proverite kakva je situacija sa zemljom. Ukoliko se ispostila dodajte u saksije malo nove, šumske zemlje ili humusa kako bi pomogli biljkama da se obnove i rastu. Biljci koja je narasla tokom prethodnog perioda presađivanjem u veću saksiju obezbedite novi životni prostor.


U zavisnosti od uređenja ambijenta u kojem čuvate biljke malu novinu možete uneti kupovinom novih saksija ili umetaka za iste. Većim biljkama obezbedite one masivnije, velike saksije i uloške. Mogu biti od kamena, mermera, terakote… a trenutno su popularne i velike pletene korpe u koje možete smestiti vaše zelene ljubimce.
Aranžiranje je stvar ličnog stila, ali nekoliko novih ideja neće škoditi. Ukoliko imate dovoljno prostora i nekoliko neiskorišćenih mini stoličica tzv. hoklica možete ih ofarbati u istu boju i na njih staviti saksije sa biljkama. Takođe, neiskorišćeni set stočića, obično ih je dva ili tri u setu, iskoristite za neki kutak i aranžirajte saksije na njima. Zanimljive stakle za cveće možete naći u prodaji, ali još bolje ako ih za vas može napraviti neko od ukućana pa da izgledaju baš onako kako vi to želite.

Foto: Pinterest