SREĆNI PRINC: POTRESNA PRIČA O ŽIVOTU OSKARA VAJLDA

Srećni princ, bajka Oskara Vajlda, doživela je svoju ekranizaciju i postala istoimeni film koji je stigao i u naše bioskope. Ovo je zanimljiva i istovremeno potresna priča o životu irskog pesnika inspirisana bajkom “Srećni princ” – priči o tamnijoj strani genija koji je živeo i umro zbog ljubavi u poslednjim danima 19. veka.
U jeftinoj pariskoj hoteskoj sobi Oskar Vajld leži na samrti, razmišljajući o događajima iz prošlosti koji ga transportuju kroz vreme, na različita mesta. Da li je on nekada bio najpoznatiji čovek u Londonu? Kako to da ga sad obacuje isto ono društvo koje ga je nekada volelo? Da li on još uvek trči u smeru propasti čak i u poslednjem poglavlju svog života? Od Diepa, preko Napulja pa sve do Pariza sloboda je neodoljiva i Oskar, skitnica bez dinara, tuda se šunja izbegavajući stare poznanike, ali uživajući simpatije grupe odmetnika kojima priča svoje stare doživljaje jer njegova duhovnost nikada nije nestala.
Rupert Everet, režiser i scenarista ovog ostvarenja, priča kako je došao na ideju da napravi film.
– Moja fasciniranost Oskarom Vajldom počela je kada sam imao šest godina i kada mi je majka čitala ‚‚Srećnog princa“ pred spavanje. Vrlo dobro se sećam. Uživao sam u samoj priči, a kraj mi je bio nepodnošljiv. Kako sam odrastao u vojničkoj porodici, uz veliku strogoću, to je bio prvi put da sam čuo za ljubav i patnju, i visoku cenu koju za nju treba platiti. ‚‚Srećni princ“ je bio prekretnica – istakao je Rupert Everet.

Uloge tumače: Rupert Everet, Kolin Firt, Kolin Morgan, Edvin Tomas, Emili Votson, Tom Vilkinson…

 

Foto: press