STALJINOVA SMRT: ODLIČNA ZABAVA UZ DRSKU KOMEDIJU O HAOSU U VRHU VLASTI

Majstor političke satire Armando Ianuči predstavlja nam novi film Staljinova smrt u kojem se politički život Sovjetskog Saveza tokom 50. godina predstvlja kroz formu crnog humora. Ova ekranizacija francuskog stripa “La mort de Staline” stavlja u fokus političke mahinacije i previranja posle smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina i prikazuje ih na najzabavniji mogući način.
Radnja filma se odvija u Moskvi, 1953. godine. Nakon smrti sovjetskog diktatora Staljina sledi kompletni haos u vrhu vlasti, kao i borba za upražnjenu poziciju. Među moćnicima koji započinju nadmetanje za prevlast su Georgij Maljenkov (Džefri Tambor), Nikita Hruščov (Stiv Bušemi) i šef policije Lavrentij Berija (Sajmon Rasel Bil). Dok oni prave pometnju, svađaju se i zabijaju jedni drugima nož u leđa, ko vodi državu?
Kombinujući intrigu i napetost sa parodijom, ova drska komedija obećava odličnu zabavu, bar sudeći po izvanrednoj glumačkoj postavi u kojoj su Džefri Tambor, Stiv Bušemi, Rupert Frend, Džejson Ajzaks i Sajmon Rasel Bil, koji stvaraju urnebesnu atmosferu kakvu imaju najbolje engleske komedije. Ianučiju su saradnici u stvaranju ove priče bili Dejvid Šnajder i Ian Martin.
Film „Staljinova smrt“ je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu kada je dobio vrlo pozitivne kritike medija i filmskih kritičara. Uprkos međunarodnom uspehu, u Rusiji je ovaj film izazvao velike kontroverze, zbog čega je i zabranjeno njegovo prikazivanje. Domaća publika moći će da pogleda ovo ostvarenje od četvrtka, 22. februara u bioskopima širom Srbije.