SVETLOSNI SPEKTAKL U BEOGRADU: POČINJE KINESKI FESTIVAL SVETLA NA KALEMEGDANU

Prvi Kineski festival svetla u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se prvi put zvanično proslaviti Kineska nova godina kod nas, održaće se na Kalemegdanskoj tvrđavi, u organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju i uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu. Svečano otvaranje ove spektakulrne manifestacije najavljeno je za ponedeljak, 4. februara, u 18 sati, na platou kod Ribara u Kalemegdanskom parku. Izložbu će otvoriti mbasadorka Narodne Republike Kine gđa Čen Bo i zvaničnici Vlade Srbije, a trajaće od 4. do 24. februara.Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona – Zigong Haitjen iz Kine. Njihove svetlosne instalacije pod nazivom Panda, Godišnja Doba, Čudesni jelen, Šapat pingvina i još mnoge druge, uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će posebno biti zanimljiv najmlađima.
Do realizacije ove spektakularne izložbe došlo je zahvaljujući kulturnoj razmeni između Srbije i Kine, a na inicijativu i lično angažovanje našeg umetnika Slobodana Trkulje, kreativnog ambasadora Srbije, koji sa grupom Balkanopolis uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.
Izložba će trajati od 4. do 24. februara, a lampioni će se paliti svako veče od 17 sati.
U okviru programa prvog „Kineskog festivala svetla“, 16. februara, u Kombank dvorani biće održan koncert „HIN AN – primitivnog muzičkog ansambla“, poreklom iz prelepe Horikin prerije, iz unutrašnje Mongolije u Kini. Uz spektakularan program koji je prikladan za sve uzraste, HIN AN ansambl će vas povesti na nezaboravno muzičko putovanje u kome će vam, kroz muziku i ples, otkriti priče i anegdote iz života Mongola. Ovaj nastup predstavlja i jedinstvenu priliku da se upoznate sa kulturom i tradicijom ovog drevnog naroda Dalekog Istoka.
Domaćin večeri i voditelj programa biće naš poznati umetnik Slobodan Trkulja. Ulaz za sve posetioce je besplatan, a lampioni će se paliti svako veče od 17 sati.
Dobro došli! !

Foto: press