UMETNOST VOŽNJE PO KIŠI: FILM O ENCU, PRIČLJIVOM ZLATNOM RETRIVERU

Deceniju nakon velikog uspeha filma “Marli i ja”, 20th Century Fox snimio je još jedan film o “jednakom članu porodice”, a Umetnost vožnje po kiši posvećen je pričljivom psu Encu.
Renomirani glumac Kevin Kostner svojim glasom tumači lik zlatnog retrivera Enca, psa filozofskih shvatanja, protagonistu ostvarenja “Umetnost vožnje po kiši” koji će se na bioskopskom platnu naći od 29. avgusta.
Zasnovan na bestseleru pisca Garta Stajna, prevedenom na 38 jezika, “Umetnost vožnje po kiši” je topla priča o potpuno bezuslovnoj ljubavi između psa i njegovog gazde, o njegovoj spremnosti da podrži svog gospodara u svakoj zamisli, da ga prati i u najluđim iskušenjima.

Slušajući reči svog vlasnika Denija Svifta (Majlo Ventimilja), vozača Formule 1 u usponu, pas Enco stiče duboki uvid u ljudski život i shvata da se tehnike potrebne na trkačkoj stazi, takođe mogu uspešno koristiti u upravljanju svakodnevnim životnim putovanjem. Film prati Denija, njegovu ženu Iv (Amanda Sajfred), njihovu ćerkicu Zoi (Rajan Kira Armstrong) i na kraju, njegovog iskrenog – najboljeg prijatelja – Enca.
Osim o odnosu psa i čoveka film se osvrće na odnose u porodici, na čvrstu vezu između oca i ćerke. Glumac Majlo Ventimilija koji igra Denija, vozača Formule 1, kaže da kada su prijatelji čuli da snima film koji u naslovu sadrži reč “vožnja” prvo što su ga pitali je da li će da nauči da se trka:
– Rekao sam da prvo moram da naučim da budem otac i dobar vlasnik psa, kao i dobar muž. To su te tri stvari zbog kojih smo se reditelj i ja povezali – izjavio je Majlo Ventimilija.
Reditelj Sajmon Kurtis (“Zbogom Kristofere Robinu”, “Moja nedelja sa Merilin”) ističe:
– Enco je nekada u pravu, nekada greši, ali on je dobronameran pas koji želi da uči u nadi da će se u narednom životu pojaviti u telu čoveka. Jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao praveći ovaj film je ta što imate scene koje ste mnogo puta do sada videli – rođenje deteta, stavljanje lisica na ruke, venčanje… ali viđenje svega toga iz psećeg ugla, čini ove scene veoma originalnim.
Osim Kevina Kostnera, u ostalim ulogama našli su se glumci Majlo Ventimilija, Amanda Sajfred, Geri Kol i drugi.

 

Foto: press