VOLONTERSKOM AKCIJOM SVETSKI DAN ČIŠĆENJA OBELEŽEN U SRBIJI

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana čišćenja održana je na Košutnjaku, a reč je o najvećoj volonterskoj akciji koja se održava već 10 godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredine otpadom. Akcija je održana u organizaciji Ekostar Paka, SBB fondacije i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, a u Pionirskom gradu učestvovalo je više od 400 volontera. Mnogobrojni građani okupljali su se i na drugim lokacijama u Beogradu, ali i širom Srbije. Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je doprinos kampanje podizanja svesti javnosti o značaju odgovornog i ekološki osvešćenog društva za budućnost Srbije, a kompanija Ekostar Pak, drugi po veličini nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom, jedan je od ključnih zagovornika i promotera odgovornog ponašanja prema otpadu:
– Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj sistema upravljanja ambalažnim otpadom polako menjamo stanje na terenu, privreda Srbije je već napravila značajan napredak, pa je trenutno ključni izazov promeniti navike građana. Saradnja sa komunalnim preduzećima i reciklerima omogućila nam je da sagledamo koliko kontinuiran rad na podizanju svesti i odgovornog ponašanja kompanija i pojedinaca prema otpadu donosi rezultate – izjavila je Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Pak.
SBB fondacija Svetski dan čišćenja vidi kao mesto sa kojeg se šalje najmasovnija poruka kojom se podsećaju građani na problem globalnog zagađenja:
– Naša fondacija, već petu godinu zaredom, kroz projekat “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” od početka proleća pa do kasne jeseni, organizuje čišćenje gradova u Srbiji, čime kod građana podižemo svest o važnosti očuvanja životne sredine, svakog dana u godini. Sigurni smo da samo kontinuiranim aktivnostima i zajedničkim angažovanjem svih nas možemo da stignemo do krajnjeg cilja, a to je čistija, zdravija i zelenija Srbija – naglasila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Foto: PR Ekostar Pak