ŽIVOT IZMEĐU ČELIČNIH REŠETKI: TRI PINK KLACKALICE SPOJILE SAD I MEKSIKO

Arhitektonski studio Rael San Fratello napravio je tri pink klackalice koje su instalirane između čeličnih rešetki američko-meksičkog graničnog zida, na granici ove dve zemlje, između El Pasa u Teksasu i Ciudad Juareza u Meksiku, kako bi deca sa obe strane mogla “zajedno” da se igraju.
O ovoj umetničkoj instalaciji svet je preko Instagrama informisao sam Ronald Rael, koji vodi studio “Rael San Fratello” zajedno sa arhitektom Virginom San Fratellom.– Zid je bukvalno postao temelj odnosa između SAD i Meksika, a deca i odrasli su na smislen način povezani na obe strane, uz priznanje da akcije koje se dešavaju na jednoj strani, imaju direktnu posledicu na drugoj strani – napisao je Rael na svom Instagram postu, deleći zadovoljstvo što su tokom tog neobičnog događaja i odrasli i deca bili radosni, uzbuđeni i širili osećaj zajedništva, iako su se nalazili ispred graničnog zida u dve države. Za njega je, kako kaže, to bila jedna od svetlijih tačaka u karijeri.


Ronald Rael je profesor arhitekture na Berkeley univerzitetu u Kaliforniji, a San Fratello vanredni profesor za dizajn na državnom univerzitetu San Jose. Njih dvojica osmislili su i instalirali klackalice sa Taller Herreria radionicom u Ciudad Juarezu, a interesovanje za američko-meksičku granicu počelo je još 2000. godine. Neke rane radove i ideje Rael je dokumentovao u svojoj knjizi Borderwall as Architecture, koja je objavljena u znak protesta protiv postavljanja barijera.

Foto: Instagram @rrael