Film “Kelti” o izgubljenim ljudima u zemlji koje više nema

film kelti domaći film

Beograd, 1993. godina, inflacije, Nindža kornjače, sendviči sa kiselim krastavčićima, atmosefra otuđenosti i izolacije… tako je rediteljka Milica Tomović „obojila“ svoj film Kelti. Nakon premijere koju su „Kelti“, debitantski dugometražni igrani film Milice Tomović, imali na 27. Festivalu autorskog filma, ovo domaće ostvarenje od sada se prikazuje u bioskopima širom Srbije. Autorka filma je, uz Tanju Šljivar, bila i scenaristkinja.

Zima 1993. i rođendan najmlađe ćerke

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepbern je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

Zaplet odraslih na dečjoj žurci

Glavna junakinja priče je majka koja pokušava da drži sve konce u rukama kako na ličnom, tako i na porodičnom planu. Uprkos teškim vremenima ćerki organizuje rođendansku zabavu. Dubravka Kovjanić („Stižu dolari“, „Tajkun“) uspešno je dočarala muku, snalažljivost, pa i nostalgiju za prošlim vremenima. U ulozi oca našao se glumac Stefan Trifunović (Močvara), kao i Milica Grujičić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević kao jedan od onih koji su skupili hrabrost i zaželeli da napuste nekadašnju državu. Jelena Đokić, Nada Šargin i Jovana Gavrilović donose poseban zaplet među odraslima na dečijoj rođendanskoj zabavi.

Izgubljeni likovi u zemlji koje više nema

Svetsku premijeru film je imao na čuvenom Berlinskom festivalu – Berlinale 2021, u onlajn izdanju, u programu „Panorama“  i imao veoma pozitivne kritike vodećih svetskih filmskih magazina.

– Ime filma ukazuje na to da su se likovi izgubili u zemlji koje više nema, a u kojoj su se osećali veoma dobro. Kako te države nema, jer se u to vreme raspada, kada se dešava i radnja filma, likovi su odabrali da budu šta god požele, a to su Kelti – objasnila je rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović, koja iza sebe ima kratkometražni film „Tranzicija“, kao i režiju pet epizoda urbane serije „Jutro će promeniti sve“.

Foto: press