Gladiole su kraljice kasnog leta, a evo kako da vam što duže traju u vazi

gladiolekako da što duže traju dugo traju

Sveže, rezano cveće u vazama od bistrog stakla smatra se najlepšim dekorom u svakom domu, ali, gladiole zbog svoje visine najlepše izgledaju u visokim keramičkim ćupovima. A da bi taj dekor što duže trajao svi ljubitelji cveća imaju isti cilj – da cvetni ukras što duže traje! Neke biljke, same po sebi, mogu do 10 ili više dana da se održe u vazni, a neke su toliko nežne da će dom krasiti dva, do tri dana.

Gladiola je izdžljiva reznica

Gladiola ili sabljica je zeljasta biljka iz porodice irisa i spada u grupu izdržljivijih reznica. Ime je dobila po latinskoj reči „gladius“ što znači mač, zato što ima sabljaste listove. Nije preterano zahtevna biljka, a naćićete je sa cvetovima zanimljivog oblika i prelepih boja – beloj, žutoj, narandžastoj, somotsko ljubičastoj, plavoj, ružičastoj, zelenoj, a ima i onih šatiranih, sa više boja na sebi. Zavisno od sorte gladiole cvetaju od maja do septembra, ali se ipak smatraju kraljicama kasnog leta. Možete ih održati u vodi i do dve nedelje, ukoliko se budete pridržavali ovih saveta:

– pri kupovini gladiola uvek birajte one koje nisu rascvetane, već je čitava grana u pupoljcima i ima tek jedan cvet. To je znak da je sveža.

– cveće staviti u vazu sa svežom vodom, dovoljno je da trećina vaze bude napunjena vodom
– stabljiku gladilole zasecite ukoso i skratite je minimum 2 cm, a ako su suviše visoke za vašu vazu, može i više
– u vodu sa gladiolama rastvoriti jedan izlomljen aspirin
– vodu menjajte svakog ili bar na dva dana i svaki put podsecite ukoso malo stabljiku kako bi svež deo stabla bolje upijao vodu
– svaki osušeni cvet uvek skinite sa stabljike, jer će procvetati novi pri vrhu, a sa vrhu odlomite poslednja dva ili tri pupoljka, posebno ako su teški i ako se biljka zbog njih povija.

kako da gladiole što duže traju
Foto: Pixabay

gladiole kako da duže traju u vodi

gladiolekako da što duže traju dugo traju
Foto: Pixabay