Fornasetti porodična kuća u Milanu – spoj elegancije i humora

Porodična kuća Fornasetti u Milanu trenutno je dom u kojem živi Barnaba Fornasetti, šef dizajnerske porodične firme Fornasetti. Veran u poštovanju tradicije, pretvarajući rezidenciju predaka u živu počast Fornasetti stilu, potomak ove porodice učinio je dom u Milanu kolekcionarskim prostorom koji objedinjuje skoro sve one detalje za dom koje su članovi ove dizajnerske kuće proizvodili decenijama pre njega.

Fornasetti porodična kuća

 

Fornasetti porodična kuća smeštena u milanskoj četvrti Città Studi

Smeštena u milanskoj četvrti Città Studi, crvena vila u venecijanskom stilu skrivena je u senci starog vrta. Unutra, sobe su prepune nameštaja i intrigantnih detalja za dom – pladnjeva sa sitoštampom, keramičkih vaza, barskih kolica ukrašenih trompe l’oeil mašnama – koji prelaze liniju između dekoracije i umetnosti. „To je kuća koja te skoro obuzima“, kaže Barnaba Fornasetti, „ali ja sam toliko navikao na nju da ne bih mogao da živim drugačije.“ Kao prvi čovek kuće Fornasetti, Barnaba Fornasetti pokazao je da ima urođeni smisao za reinterpretaciju čudnog nameštaja i ukrasnih predmeta koje je kreirao njegov pokojni otac Piero, čiji neponovljivi stil decenijama osvaja svet dizajna. Lik Nataline Line Cavalieri (Line Kavalijeri), italijanske operske dive iz 19. veka, inače večne inspiracije Piera Fornasetti nalazi se na skoro svim vazama i svećama i ukrasnim detaljima za dom.

fornasetti spavaća soba
Foto: Andrea Ferrari – Zidovi spavaće sobe ukrašeni su Fornasetti Nuvole Cole & Son tapetama, ispred kojih stoji stolica sa naslonom u obliku korintskih stubova i komoda iz 1950, kao i stona lampa Antonangeli Illuminazione dizajnirana 90-ih godina, a italijansko ogledalo od pozlaćenog drveta je iz 18. veka.
fornasetti dom sto
Foto: Andrea Ferrari – Sto iz perioda oko 1950. u Barnabinoj kancelariji izrađen je u saradnji njegovog oca i Gia Pontia, a stolice i Roubini tepih su Fornasetti dizajn.

Iz Fornasetti dizajn studija izašlo oko 11.000 predmeta

Barnaba je elegantan čovek, tih i harizmatičan. Sa ocem je počeo da sarađuje kada je imao 4 godine. Priča kako je ubrao list sa malim cvetom hortenzije, a njegov otac je taj motiv koristio na poslužavniku. Otac Pietro, inače talentovani umetnik, dizajner, grafičar i dekorater, tokom svoje karijere udruživao je snage sa mnogim velikanima svog vremena, kao što su Lucio Fontana, Giorgio de Chirico i Gio Ponti. Njegovih više od 11.000 kreacija, koje se kreću od tanjira do radnih stolova i sklopivih paravana, spajaju neoklasične i nadrealističke reference sa elegancijom i humorom.

fornasetti
Foto: Andrea Ferrari – Trpezarijski sto, stolice i podne pločice sa čuvenim Fornasetti Ultime Notizie motivom, posuđe je sa Architettura dezenom, a konveksno ogledalo je iz serije Litomatrice. Barnaba je dizajnirao Fender Stratocaster gitaru, a slika njegovog oca iz 1930-ih visi na zidu.

Fornasetti nameštaj koji je pravio otac Piero dostiže vrtoglave cifre

Danas nameštaj sa potpisom kuće Fornasetti, koji je dizajnirao Piero, dostiže vrtoglave cene u vodećim aukcijskim kućama, dok se ostali dizajnerski komadi, koji datiraju od 1950. do osamdesetih godina još uvek proizvode. Barnaba takođe “kopa po arhivi” firme tragajući za inspiracijom, praveći nove komade ograničenog izdanja u saradnji sa međunarodnim galerijama.

– Meni je to prirodno. Ovo je oduvek bio moj život. Nameštaj i dekoraciju vidim kao način postojanja i kao sredstvo za ubrizgavanje radosti u svet inače opsednut minimalizmom. Na početku rada ateljea Fornasetti, ekscentrični stil je možda privukao određenu klijentelu, ali sada kompanija broji obožavatelje širom sveta, jer mnogi komadi imaju savremeni izgled, iako nisu u trendu. Pokušavam da unapredim brend tako što ga ponovo “izmišljam“. Moj otac je bio pionir u ovoj oblasti, mešajući ikonografiju i nagoveštaje istorije. Iako je sam po sebi bio neverovatan umetnik, inkorporirao je slike drugih ljudi, često ih čineći prepoznatljivijim od svojih- navodi Barnaba.

fornasetti
Foto: Andrea Ferrari
 Fornasetti porodični dom
Foto: Andrea Ferrari – Fornasetti keramika porešana je na kaminu dnevne sobe, a koktel sto je iz kolekcije Armistizio.

 

Izvor i foto: elledecor.com