Bukle fotelje ni ove sezone ne izlaze iz mode

bukle fotelja boucle chair trend

Boucle (bukle vlakno i tkanina) bio je miljenik kultnih modnih kuća i podjednako značajnih dizajnera sredinom 20 veka, pa ne treba ni da nas čudi što se ponovo vratio u modu nakon nekoliko decenija. Obilato ga je koristila kuća Chanel za svoje kostime, a osim u svetu mode, bukle je korišćen i kao mebl za nameštaj, a u domenu uređenja enterijera slavu je stekao preko vijugave Serpentine sofe dizajnera Vladimira Kagana. Znači, bukle je od svojih početaka bio znak luksuznog dizajna. Poslednje dve godine provlači se kao trend u uređenju eneterijera, a sa te pozicije neće tako brzo nestati.

Posebno popularan među francuskim dizajnerima

Karakteristično petljasto vlakno i tkanina od koje se pravi dobili su ime po francuskoj reči koja znači „petlja“ ili „uvijeno“. Njegova gusta tekstura stvara se tokom procesa presvlačenja, pri čemu se vlakno – obično vuna, ali ponekad i svila ili druge finije tkanine – drži zategnuto, dok labavija vlakna prirodno stvaraju nasumične petlje u predivu. Poslednjih godina posebno je popularan među francuskim dizajnerima i onima koji žele da repliciraju izgled svojih kreacija sa dizajnerima nameštaja kao što su Christophe Delcourt i Pierre Yovanovitch koji trguju zaobljenim komadima presvučenim teksturiranom tkaninom. Boucle je prelepa tkanina za rad na presvlakama i pogodna je za oble, mekše stilove nameštaja, koji su takođe popularni, a uz bukle tkanje daju modernu notu prostoru.

Beli bukle i visoki plafoni – recept za pariski šik

Bela sofa od buklea je klasičan izbor za moderan pariski izgled doma, kaži stručnjaci za enterijer. Bela sofa, visoki plafoni, skulpturalni sto za kafu i neki sjajan umetnički komad – to je odraz francuskog načina uređenja doma.  Ali, zbog svoje istorije, koja potiče iz sredine prošlog veka, bukle takođe deluje prilično retro tako da bukle stolica uopšte ne bi izgledala neprimereno u nekoj burgundi ili maslinastozelenoj boji. A  bukle u ugljensivoj ili čak crnoj boji ostavljaju još jedan doživljaj – ti tamniji tonovi predstavljaju bukle na moderan način.

bukle boucle fotelja bela

bukle boucle fotelja bela

bukle boucle fotelja bela

bukle boucle fotelja bela

bukle boucle fotelja bela

Foto: Pinterest