Anemone su simbol novih početaka – imamo savet kako da što duže traju

Anemone ili šumarice su toliko nežan cvet da ih mnogi baštovani zovu “vetrovke” zato što se delikatni cvetovi nalik maku zanjišu i na najmanjem povetarcu. Uostalo, ime im i potiče od grčke reči anemos što znači vetar. Kad ih vidite u cvećari ili kod prodavačice cveća, prvo što biste pomislili je da ovo cveće uopšte ne treba kupovati, jer će već sutradan uvenuti. Ali, iznenadićete se koliko dugo mogu da traju.

anemone

Anemone – simbolika cveta i u kojim prilikama se poklanja drugima

Za cveće lepo kao što su anemone, teško je poverovati da mogu da simbolizuju neke prilično mračne teme, poput napuštenosti. Prema grčkoj mitologiji, kada je Afrodita, boginja ljubavi, izgubila Adonisa, ona je plakala nad njegovim grobom i iz njenih suza cvetale su anemone. U istočnim kulturama ljudi kažu da predstavljaju bolest, smrt i peh, dok Evropljani veruju suprotno – da sprečavaju bolesti i štite nas od peha. Budući da se noću zatvaraju, a cvetovi ponovo otvaraju na jutarnjem svetlu, anemone takođe predstavljaju nove početke i iščekivanja. Oni čine lep buket za nekoga ko doživljava promene, kao što je započinjanje nove karijere ili kupovina kuće. Takođe su dobar izbor za poklon za ozdravljenje, jer zapadna kultura veruje da anemone sprečavaju bolest.

Kako da čuvate anemone u vazi

Stabljike su prilično krhke i lako se oštećuju. Uvek ih držite nežno kada pravite sveže rezove. Za anemone važi da obično traju između tri i pet dana, ali ako ih kupite u neprocvetale, tek u pupoljku, trajaće i duže od nedeljenu dana. Ako ih kupite u buketu koji je vezan trakom ili žicom, obavezno ih prvo oslobodite. Napunite vazu hladnom vodom i ukoso zasecite vrh, odnosno donji deo stabljike. Ako na stabljici, u donjem delu, ima više lišća, odstranite ga, kako bi što veći deo nje bio kanal za crpljenje vode. Obavezno koristite oštar nož ili makaze da ne bi oštetili stabljike. Kad završite, odmah stavite cveće u vodu da se stabljike ne bi napunile vazduhom.

Budući da su stabljike krhke, važno je odabrati vazu koja nudi odgovarajuću potporu, neku višlju. Uverite se da u vazi ima dosta prostora da svaki pupoljak može da procveta i cvetovi rašire u punoj formi. Kao i sa bilo kojim drugim buketom, uklonite lišće koje se potopi u vodu. Postavite buket na hladno mesto, dalje od izvora grejanja i direktne sunčeve svetlosti. Kako bi što duže trajale svakodnevno zasecajte stabljike i menjajte vodu.

anemone cvet kako da što duže traju
Foto: Pinterest
anemone cvet
Foto: Shutterstock
anemone
Foto: Pinterest
anemone
Foto: Pinterest
anemone cveće
Foto: Pinterest
anemone
Foto: Pinterest
Foto: Folder39