Film “Zvezde u podne” – erotska priča o seksu, lažima i intrigama

 

Film Zvezde u podne (Stars at Noon), snimljen prema motivima romana američkog pisca Denisa Džonsona, svetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Kanu, gde je ovenčan Gran prix nagradom, možete pogledati i u domaćim bioskopima. Rediteljka Kler Deni (Claire Denis) navodi da je, kao i u knjizi, želela da prikaže slučajan susret koji prerasta u ljubav, “veliku privlačnost koja proždire i zaslepljuje”.

ZVEZDE U PODNE film

Film “Zvezde u podne” o ljubavnoj priči u Nikaragvi

Radnja filma “Zvezde u podne” smeštena je u savremeno doba, u Nikaragvi, a mesto snimanja filma bila je Panama. Popularni glumci mlađe generacije Margaret Kvoli (Margaret Qualley) i Džo Alvin (Joe Alwyn) našli su se kao glavni akteri u priči o mladoj američkoj novinarki, zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi. Margaret se zaljubljuje u misterioznog Britanca, koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvo. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao da bude u većoj opasnosti od nje sama.

Mešavina emocija usred civilnog rata

Nekadašnja saradnica i asistentkinje uvaženih rediteljskih imena kao što su Vim Venders i Džim Džarmuš, ističe da je roman Denisa Džonsona, koji je poslužio kao inspiracija za snimanje filma, relativno kasno otkrila, pre 15 godina:

– Njegovo pisanje me je zateklo. Način na koji postavlja fikciju usred civilnog rata, njegov ton – sirov, ironičan, nežan – probadao me je. Njegova sposobnost da opiše razočarenje svojih likova prosto zadivljuje. Pisac je kao mlad otišao u Niakragvu da izveštava o građanskom ratu. Želeo je da postane novinar, ali su svi njegovi članci odbijeni. Čini se da je tamo poršao kroz pakao, bez novca i bez nade. Vrativši se u Sjedinjene Amričke Države odlučio je da napiše roman, koristeći svoje beleške i članke.“

Foto: press