Film „Pariz: Ljubavna priča“ – drama o životu savremenih Parižana

film PARIZ: LJUBAVNA PRIČA

Film Pariz: Ljubavna priča (Les Olympiades, 13e / Paris, 13th District) francuski reditelj Žak Odijar predstavio je na 74. filmskom festivalu u Kanu, i bio je nominovan za najprestižniju nagradu Azurne obale – Zlatnu palmu. Drama o životu savremenih Parižana predstavljena je kroz požudu, strast, bekstvo od ljubavi, potragu za osobom koju ćete voleti, osećanjima bez granica i kroz mlade ljude koji traže sreću, a film možete da pogledate u domaćim bioskopima.

Film „Pariz: Ljubavna priča“ o strati, požudi, bekstvu…

Emilija upoznaje Kamiliju, kojoj se dopada Nora. Tri devojke se druže i sreću sa Amberom. Oni su drugovi, ljubavnici, a ponekad i jedno i drugo. Ovo sentimentalno, urbano putovanje režirao je Žak Odijar koji je poznat po filmovima „Rđa i kost“ (Rust and Bone), „Dipan“ (Dheepan) za koji je dobio Zlatnu palmu 2015. godine, dok je za film „Prorok“ (A Prophet) 2009. godine, na festivalu u Kanu dobio glavnu nagradu žirija. O odabiru 13. okruga, arondismana, za jednog od glavnih likova u priči je rekao:

– Odabrao sam ovaj deo Pariza iz prostog razloga jer sam tamo živeo godinama i odlično ga poznajem. To je deo grada koji se u poslednih desetak godina najviše promenio, izgradio se, arhitektura je specifična. Veoma je urban. Magičan je i u njemu su sve rase i svi ljudi zajedno“.

Blokovi tornjeva u južnim regionima 13. okruga Pariza, oblasti poznate kao Les Olimpiades, koja je daleko od uobičajenih filmskih klišea, koji okružuju francusku prestonicu. Priča prati grupu mladih Francuza, koju čine Emili (Lusi Džang), Kamil (Makita Samba), Nora (Noemie Merlan) i Amber Svet (Dženi Bet), čiji naizgled fluidni i oslobođeni odnosi maskiraju stvarne unutrašnje probleme – takmičenje, sumnje, praznina, nezrelost, egocentrizam.