Ranunkule su raskošne, elegantne i nežne. Evo kako da ih čuvate da što duže traju

Ranunkule su, nema sumnje, postale veliki cvetni trend. Poznate su po svojim delikatnim osobinama nalik ružama. Imaju bogat, raskošan i elegantan, a opet nežan cvet te se zbog toga često nađu u rukama mlade, na venčanju. Ranunkule se mogu naći u širokom spektru boja i savršen je cvet za „uradi sam“ aranžmane koji će izgledati kao da ih je pravio profesionalac. Njegovo prisustvo u cvetnim kombinacijama ključni je element za pravljenje savršeno nesavršenog buketa. Jedini problem je što su osetljivije od većine cvetova i potrebna im je posebna nega. Zahtevaju više pažnje od ostalih cvetova, a ovih nekoliko predloga će vam pomoći da se brinete o svojim ranunkulama i održite ih što duže u životu, da ne uvenu pre vremena.

1. Uklonite sve listove sa dna stabljike i uverite se da nijedan od listova ne dodiruje vodu. Ako lišće uđe u vodu, to može dovesti do toga da se voda napuni bakterijama koje mogu uticati na život vaših ranunkula. Imajte na umu da želite da skinete samo ono što trebate da skinete, jer je ovom cveću dovoljno 3 do 4 centimetara „mlake vode“ na dnu vaze, nema potrebe da je punite do vrha.

2. Isecite dijagonalno dno stabljike kako biste cvetu olakšali uzvlačenje vode. Koristite cvetne makaze ili oštar nož, jer sve što nije dovoljno oštro – oštetiće stabljiku i smanjiti životni vek ranunkula.

3. Ranunkulama je potrebna cvetna hrana (kesica koja se dobija uz buket u trgovinskim lancima), ali, ako je nemate,  u vodu možete da stavite malu količinu šećera kako bi oživeli cvetove. Postavite ih na svežije mesto u stanu, odnosno trudite se da ne budu na direktnoj sunčevoj svetlosti. Imajte na umu da ranunkule imaju prirodno krive, uvrtene šuplje stabljike.

4. Obavezno im menjajte vodu svaki drugi dan!

5. Da biste ih dodatno učvrstili, da budu uspravnije u buketu, možete da koristite žicu koju ćete obaviti oko stabljike, od dna do vrha, isto kao što se to obično radi sa gerberima u cvećarama.

Foto: Shutterstock