Centella Asiatica: Najpopularniji sastojak za negu kože o kojem se malo priča

Centella Asiatica jedan je od najpopularnijih sastojaka za negu kože sa čijim dejstvom čak i ozbiljni skincare gurui nisu dovoljno upoznati. Jedan je od glavnih sastojaka korejske Skin 1004 kolekcije, i to ona sa Madagaskara, iz regiona netaknute prirode. Koristi se za vlaženje/hidrataciju kože, zarastanje rana, protiv starenja…. Generalno, ovaj biljni ekstrakt može da učini mnogo za našu kožu.

centella asiatica

Šta je Centella Asiatica?

Cica. Tigrova trava. Indijski penivort. Gotu kola. Brahmi. Centella Asiatica ima mnogo imena, ali i mnogo namena. Kao član porodice peršuna, Centella je uobičajena u mnogim kuhinjama i koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini već hiljadama godina. Iako je već dugo uobičajen sastojak u proizvodima za negu kože, postala je zaista popularna u poslednjih nekoliko godina. U Kini je poznata kao „čudotvorni eliksir života“. Ali, šta kaže nauka? Da li je ova biljka zaista tako dragocena za našu kožu.

Centella Asiatica je milenijumima bila glavna komponenta i ajurvedske i tradicionalne kineske medicine. Biljka sa listovima u obliku ljiljana nosi nadimak „Tigrova trava“ jer se tigrovi u njoj valjaju kada su povređeni. Jestiva je, ali i pored toga što se mnogo upotrebljava u kulinarstvu, uzima se i oralno za lečenje širokog spektra medicinskih stanja. U stvari, ponekad se naziva i „biljkom dugovečnosti“.

Koja 4 aktivna jedinjenja ima Centella Asiatica

Iako je Centella Asiatica vekovima korišćena na Zapadu, obično je imala pomoćnu ulogu u proizvodima za negu kože i vidanju rana. Ali, odjednom je postala skin scare “zvezda”. Popularnost je stekla zahvaljujući bumu koji su napravili južnokorejski proizvodi za negu kože, poznatih kao „K-beauty“. Uopšteno govoreći, K-beauty proizvodi su formulisani da budu nežni, delom zato što zagađenje vazduha širom zemlje može da učini kožu izuzetno osetljivom. Centella Asiatica je osnovni sastojak mnogih K-beauy proizvoda, pri čemu mnogi proizvođači kreiraju namenske linije proizvoda koristeći nekoliko (ili, u nekim slučajevima, sve) od 4 aktivna jedinjenja Centella Asiatice:

  • Aziatikozid (Asiaticoside) je glavni sastojak saponina C. asiatica, biljke koja se dugo koristi u ajurvedskoj medicini za lečenje raznih bolesti – dermatitis, dijabetes, kašalj, kataraktu, hipertenziju, kao i za zarastanje rana i poboljšanje pamćenja.
  • Asiatic acid – azijska kiselina
  • Madecassic acid – Madekaska kiselina je sastojak za negu kože koji se prvenstveno koristi zbog svojih umirujućih prednosti. To je jedno od četiri istaknuta bioaktivna jedinjenja i triterpena u ekstraktu Centella asiatica, pored aziatikozida, azijske kiseline i madekasozida.
  • Madecassoside – Madekasozid je aktivni sastojak za negu kože dobijen iz biljke Centella asiatica koja se koristi više od 2000 godina u Indiji i u ajurvedskoj medicini.

centella asiatica

Prednosti Centella Asiatice u nezi kože

Centella Asiatica se hiljadama godina koristi za negu kože, ali tek poslednjih godina su počela naučna istraživanja kojima se dokazuju prednosti Centella sastojka:

Vlaži suvu, osetljivu kožu sklonu ekcemima

Jedan od razloga zašto je Centella Asiatica istaknuta u proizvodima za negu kože je taj što odlično održava kožu hidratizovanom. Takođe, pomaže barijeri kože da zadrži vlagu i smanjuje crvenilo i upalu što je posebno važno za ljude koji imaju ekcem ili rozaceu, jer zna se da ova stanja kože mogu da isuše i povećaju osetljivost kože.

Pomaže kod opekotina i zarastanja rana

Poznato je da se tigrovi valjaju u Centella Asiatica travi kada su povređeni. S tim u vezi, nauka nas savetuje da bi možda bilo pametno da sledimo njihov primer jer je Centella Asiatica bogata antioksidansima. Dermatolozi naglašavaju da su nam antioksidansi potrebni kako bi nam pomogli u borbi protiv slobodnih radikala – malih molekula koji uništavaju dobre delove našeg odbrambenog sistema, oštećujući DNK i kožnu barijeru. Centella povećava nivo  antioksidansa kako bi pomogla u borbi protiv slobodnih radikala i u kombinaciji sa drugim proizvodima, kao što je vazelin, može da pomogne u lečenju opekotina i rana.

Smanjuje zapaljenjske procese od akni i ekcema

Upala je važan deo procesa zarastanja rana bilo koje vrste. Ali, upalna stanja ne smeju da traju predugo jer stalni imunooški odgovor može da pogorša stvari. Akne su upala. Ekcem je upala, kažu dermatlozi, i podsećaju da su mnoga stanja kože po prirodi podložna upala. Korišćenje aktivnog sastojka kao što je Centella Asiatica može da pomogne u smanjenju upale kada se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima ili proizvodima bez recepta.

Usporava znake starenja

Iako postoje dokazi koji ukazuju na to da Centella Asiatica može da smanji znake fotostarenja, kao i pojavu ožiljaka i celulita, potrebno je više istraživanja kako bi se to sa sigurnušću moglo reći. Ali, ono što je sigurno je da:

  • Centella Asiatica sadrži fitokemikalije koje su važne za smanjenje oksidativnog stresa na ćelijama koje čine naše vezivno tkivo
  • Četiri aktivna jedinjenja u Centella Asiatica – aziatikozid, azijska kiselina, madekaska kiselina i madekasozid – stimulišu proizvodnju kolagena. Centella može da učini da naša koža izgleda hidrirano, punije i zdravije, a sve to daje efekat mlađeg izgleda.

skin 1004

Kako koristiti Centella Asiaticu u svakodnevnoj rutini

Postoji toliko različitih preparata, od tonika i ampula do maski i krema za sunčanje koje sadrže Centella sastojak. Dermatolozi navode da je svaki sastojak drugačiji, ali – kako biste videli prednosti nečega kao što je Centella Asiatica, koja pomaže koži i ne iritira je, najbolje je koristiti proizvode koji ostaju na licu duže vreme, kao što su kreme, serumi i losioni.

Takođe, treba napomenuti da Centella sastojak možete da pronađete u proizvodima formuisanim da ciljano deluju na specifične probleme kože, od tretmana akni do oporavka ožiljaka i terapije strija.

Kolekciju proizvoda iz Skin 1004 linije sa Centella Asiatica sastojkom možete naći u online beauty dućanu na adresi Skintemple.rs.