Dva Eucerin noviteta za ublažavanje PROBLEMA KOŽE SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem, veoma neprijatno kožno oboljenje veoma narušava i ugrožava kvalitet života osoba sa atopijskim dermatitisom. Nažalost, uzroci ove bolesti još uvek nisu do kraja razjašnjeni i upravo zbog toga ne postoji lek koji sa sigurnošću može zaustaviti razvoj bolesti.

Suva koža, svrab, češanje…začarani krug

Suva, zategnuta koža, nepodnošljiv svrab i iritacije izazivaju neprestano češanje zbog kojeg dolazi do razvoja bakterija i dodatnih upala. Ovaj začarani krug utiče da čak i rutinske radnje, poput oblačenja ili spavanja postaju neprijatne i komplikovane. Posebno kada su u pitanju deca. Sa druge strane, atopičnu kožu ima sve veći broj odraslih i dece. Tokom poslednjih 30 godina broj osoba sa atopijskim dermatitisom uvećan je dva do tri puta, a sve češće simptomi atopične kože javljaju se kod beba i male dece, i to u 90 odsto slučajeva pre pete godine života, a u 80 odsto pre druge godine.

Na pojavu utiču zagađenost, stres, znoj, duvanski dim

Iskustva dermatologa i naučna istraživanja pokazuju da na pojavu ovog kožnog oboljenja (pored genetskog nasleđa i života u hladnijim klimatskim područjima) znatno utiče i zagađenost okruženja, stres, znoj, duvanski dim i kontakt sa agresivnim sredstvima, kao što su deterdženti za pranje – ili, ukratko, savremeni način života.

– Ono što sigurno znamo je da, tokom razvoja atopijskog dermatitisa, niz faktora slabi barijernu funkcije kože, zbog čega gubi vodu i lipide, postaje suva, zategnuta i ljuspa se. Istovremeno, smanjuju se i odbrambeni potencijali kože i ona postaje podložnija infekcijama – objašnjava doc. dr Jelena Stojković-Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Lek još uvek ne postoji, ali…

S obzirom na to da za atopijski dermatitis ne postoji lek, cilj medicinske terapije i nege atopične kože, kako kaže dr Stojković Filipović, jeste da se produže takozvane neaktivne faze ovog oboljenja i poboljša kvalitet života osoba sa atopičnom kožom. Sa druge strane, tokom upalnih faza, fokus mora biti na smirivanju kože.
– Pri tome je, u svakom slučaju, veoma važno da medicinsku terapiju prati i adekvatna higijena i nega kože emolijensima, to jest preparatima koji će koži nadoknaditi izgubljenu vlažnost i lipide – savetuje dr Stojković Filipović.

Eucerin AtopiControl linija

Formulacija Eucerin AtopiControl linije inspirisana je upravo saznanjima o tome koliko je nega kože važna za olakšanje simptoma atopijskog dermatitisa i poboljšanje opšteg stanja kože. Preparati iz ove linije dermatološki dokazano ublažavaju crvenilo, ljuspanje, zategnutost i svrab i u 90 odsto slučajeva poboljšavaju kvalitet života ljudi sa atopijskim dermatitisom. Odnedavno, Eucerin AtopiControl linija zaokružena je sa dva nova preparata za specifične potrebe osoba sa atopičnom kožom.
Novi Eucerin AtopiControl Sprej (1.230 din.) ublažava svrab u roku od 60 sekundi, dok Eucerin AtopiControl Balzam (1.976 din.) pruža koži neophodnu hidrataciju i jača njenu zaštitnu funkciju.
Zahvaljujući laganoj i nelepljivoj teksturi Eucerin AtopiControl Balzam pogodan je za svakodnevnu upotrebu. Lagana, ali hranljiva formulacija na bazi ulja u vodi obogaćena je umirujućim likokalkonom A, ceramidima i shea buterom – jedinstvenom kombinacijom masnih kiselina, koje jačaju barijernu funkciju kože sprečavajući time gubitak vode. Nakon upotrebe koža je meka i glatka, a redovnim korišćenjem vidno se poboljšava njeno stanje. Za najbolje rezultate preporuka je da se Eucerin AtopiControl Balzam koristi u kombinaciji sa Eucerin AtopiControl Uljem za kupanje.
Za osobe sa atopijskim dermatitisom, a posebno za decu, veoma značajan novitet u Eucerin AtopiControl liniji je Eucerin AtopiControl Sprej protiv svraba. Uz upotrebu ovog preparata koji sadrži jedinstvenu kombinaciju sastojaka koji brzo i efikasno hlade i umiruju kožu svrab se ublažava u roku od 60 sekundi, sa dugotrajnim efektima olakšanja do šest sati. Formula ovog brzodelujućeg preparata sadrži SymSitive, inovativni aktivni sastojak koji smanjuje osetljivost, pojačanu reaktivnost kože i osećaj vreline, i mentoksipropandiol (MPD), koji pospešuje osećaj hlađenja. Pored toga, polidaktanol u formulaciji ovog preparata deluje kao lokalni anestetik efikasno smanjujući svrab, dok likokalkon A, deluje protivupalno.

Foto: press, Instagram