CHANEL Classic flap torba dostigla je neverovatno visoku cenu

Chanel Classic flap torba u poslednje tri godine poskupela je već nekoliko, ali poslednje povećanje cene premašilo je cifru od 10.000 dolara. Sa 10.200 dolara, Chanel Classic flap torba je već poskupela za 16 procenata u odnosu na početak 2023. godine – i verovatno će samo nastaviti da raste. Inflacija jeste uticala na porast troškova, ali ne samo u kući Chanel, već i kod drugih luksuznih brendova kao što su Dior ili Hermes, koji ipak nemaju tako drastičan tempo korigovanja cena kao Chanel.

chanel classic flap torba

Chanel Classic flap torba sada će vas koštati mnogo hiljada

I, zvanično, Chanel Classic flap torba toliko je poskupela da je trenutno premašila cifru od 10.000 dolara, što je oko 9.150 eura. Istina, ovaj model čuvene francuske modne kuće jeste vrhunska investicija, ali, ipak…

– Chanel formira cene svojih torbi i malih kožnih predmeta prema ostalim cenama. Međutim, kao i ceo luksuzni sektor, već nekoliko meseci suočavamo se sa snažnom inflacijom cena sirovina i troškova proizvodnje, što nas je navelo da korigujemo cene torbi u buticima – navedeno je u saopštenju kuće Chanel.

Prva dizajnirana Chanel Classic flap torba koštala je 220 dolara

Prvi put predstavljena 1955. godine, Classic flap torba prvobitno je dizajnirana sa okretnom kopčom, bez ikakvog logotipa, i koštala je 220 dolara. Međutim, prilagođavajući se inflaciji, prvobitni trošak danas bio ekvivalentan cifri od oko 2.479 dolara, prema kalkulatoru inflacije američkog Biroa za statistiku rada.

Prepoznatljiv dizajn Chanel torbe na preklop postao je jedan od najpopularnijih modnih dodataka u istoriji zahvaljujući svojoj bezvremenosti i funkcionalnosti. Karl Lagerfeld modernizovao je torbu sa preklopom 1983. godine, dizajnirajući model sa dvostrukim C-C zatvaranjem, koja je tada koštala 1.000 dolara, što je danas oko 3.033 dolara. Ali, kako luksuzno tržište nastavlja da se širi u buticima i preprodaji, tako se povećavaju i cene dodatne opreme – a cena ove specifične torbe se udvostručila od 2016, prema podacima koje je prikupila Sotheby’s kuća.

Dior i Hermes nemaju takav tempo poskupljenja

Stručnjaci ističu da ove vrste povećanja cena nisu ekskluzivne za Chanel – Dior i Hermes takođe redovno prilagođavaju cene klasičnih, najprodavanijih stilova, ali ne istim tempom kao Chanel. Između 2005. i 2015. prosečno godišnje povećanje cena u kući Chanel bilo je oko 5 odsto, sa ukupnim povećanjem tokom tog perioda koji je dostigao 70 procenata. Međutim, tokom pandemije, francuska modna kuća imala je nekoliko poskupljenja. Najpoluraniji model srednje veličine Chanel Classic Flap poskupeo je za 12 odsto, sa 5.800 dolara u 2019. na 6.500 dolara u 2020. godini. Krajem 2021. cene su porasle sa 6.500 dolara na 8.800 dolara, što je povećanje od 35 procenata.

Visoka cena održava poziciju ekskluzivnosti na tržištu luksuza

Osim većih troškova, šta bi još moglo toliko da podiže cene Chanel torbi? Postoji potražnja i ograničena ponuda. Ali, deo toga bi takođe mogao da se odnosi na želju brenda da zadrži poziciju ekskluzivnosti na tržištu luksuza. Pozicioniranje brenda takođe igra ulogu u ovom ubrzanom povećanju cena. Kako bi luksuzni brend zadržao ekskluzivnost, mora da ima visoko pozicioniranje po ceni. S obzirom na to da je Chanel brend koji igra na kartu lojalnosti, koja zaista postoji među potrošačima, upravo to znači da ujedno ima i moć određivanja viših cena. Ovo povećanja cena omogućava fleksibilnost kuće Chanel da nastavi da ulaže u svoj brend, kao i da nastavi da razmišlja o održavanju svoje tržišne pozicije, ističu stručnjaci iz sveta luksuznih brendova.

Porast cena i na tržišti polovnih torbi – najtraženija Chanel Double Classic flap torba

Neki luksuzni brendovi eksperimentisali su sa popustima i nižim, jeftinijim verzijama modela svog brenda. I, uglavnom, ništa od toga nije dobro funkcionisalo. Većina kompanija traži kako da podstakne rast. Podizanje cena jeste odličan način da se to uradi – daje veće marže i omogućava ulaganje u svoje poslovanje, kao i nastavak ulaganja u vrhunske dizajnere i odlične materijale. Dok cene potpuno novih torbi rastu, taj princip prenosi se i na tržište polovnih, second hand modela. Stručnjaci navode da cene polovnih torbi rastu „približno istom stopom“ kao i maloprodajne cene. Jer, vlasnici online trgovina polovne robe beleže konstantan rast potražnje za najpopularnijim modelom Chanel torbe (posebno Chanel Double flap), a cena second hand torbe dostigla je 85 odsto vrednosti novog modela.

Hoće li pad kvaliteta uticati da i Chanel Classic flap torba bude jeftinija

Imajući u vidu trenutnu situaciju, analitičari tržišta luksuzne robe smatraju da će cene Chanel  torbi nastaviti da rastu, sve dok ne počne da se povećava proizvodnja, s obzirom na to da potražnja nadmašuje proizvodnju. Kako navode, ne vide da se pojavljuje novi luksuzni brend koji će zauzeti prvo mesto na listi luksuznih. Što se tiče torbi, nema izgleda da bi neki drugi brend zauzeo poziciju kuća Hermes, Chanel ili Louis Vuitton na second hand tržištu. Verovatno će, kako ističu, biti nekih “hot” trenutaka, odnosno sigurno će neki modni brendovi imati ekstra popularnu torbu, ali to će trajati otprilike godinu ili dve, kao što se već dešava poslednjih 10 godina. Ali, priču može da promeni sve veće nezadovoljstvo dugogodišnjih, lojanih obožavaoca Chanel brenda koji svedoče padu kvaliteta uprkos višim cenama. Međutim, čak ni to, kako se očekuje, neće uticati na dalji raste cena torbi kuće Chanel.

chanel classic flap torba

chanel classic flap cena

chanel classic flap torba

Foto: Pinterest