GRIFON – prvi jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn produžen do 8. maja

GRIFON, prvi jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn pokrenuli su i organizovali 1996. godine Grafički kolektiv i Quadra Graphic. Konkurs i izložba Grifon su relevantni pregledi savremenog grafičkog oblikovanja kod nas, a u isto vreme, način da se promovišu najznačajnije autorske pojave u ovoj oblasti. Konkurs za najbolji grafički dizajn u 2021. i 2022. u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori produžen je do 8. maja, a motiv cele organizacije je da se autentičnim ostvarenjima potenciraju dometi primenjene grafike na recentnoj sceni, a ugled i autoritet nagrade Grifon, kao referentna preporuka autorima, potvrdi svoju aktuelnost i značaj i na međunarodnoj sceni.

grifon konkurs

Prijem radova za Grifon konkurs produžen do 8. maja

Grifon, kao nagrada za najbolji grafički dizjan pokušava da skrene pažnju kako stručne, tako i one šire javnosti, da iza svakog proizvoda, iza svake grafičke kreacije, stoji naporan rad umetnika, koji svojim delom doprinose da svet u kome živomo bude, ako ne lepši onda makar funkcionalniji i dopadljiviji. Na konkursu mogu da učestvuju autori, koji stvaraju na teritoriji Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i oni koji su svojim poreklom/ školovanjem/boravkom i profesionalnim delovanjem povezani sa ovim prostorima.

Prijem radova je produžen do 8. maja, a mogu se dostaviti radovi koji su nastali u periodu od 1. januara 2021. do 31. decembra 2022. godine. Realizovani radovi se primaju u skladu sa uslovima konkursa u jednoj ili više kategorija (do tri rada u kategoriji). Prijavni list može da se preuzme sa sajta Grafičkog kolektiva www.grafickikolektiv.org/html/ ili www.sincnovation.com ili u Grafičkom kolektivu, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd.

Konkursne kategorije i način prijave radova

Konkursne kategorije su:
– Knjiga i druge publikacije
– Vizuelni identitet
– Plakati i oglašavanje
– Ambalaža
– Tipografsko pismo
– Promotivni materijal i hartije od vrednosti
– Filmska i TV grafika
– Web dizajn.

Za najbolji grafički dizajn žiri dodeljuje nagradu Grifon, koja se sastoji od skulpture, povelje i novčanog iznosa. Grifon nagrada može da se dodeli samo jednom radu, a žiri može da dodeli i specijalna priznanja i pohvale. U Selekcionoj komisiji i Žiriju za nagrade učestvuju eminentni stručnjaci – teoretičari i praktičari iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelne kulture.
Dosadašnji laureati GRIFON nagrada su Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović& Marko Rakić/2010), Jovana Budošan & Aleksandar Ilić (2012), Autorski tim Metaklinika (2014), Autorski tim Peter Gregson Studio (2016), Sofija Gavrilović & Velimir Andrejević (2018), Mane Radmanović (2021).

grifon 2018 nagrađeni rad Boomerang Stories
GRIFON 2018 nagradjeni rad Velimir Andrejević i Sofija Gavrilović – Boomerang Stories

Foto: press