Kitnjasti bobbin trend vraća se u modu

Bobbin trend ili nameštaj od kalema, kitnjaste dekorativne tehnike iz 17. veka – ponovo je popularan u uređenju enterijera. Komadi nameštaja od kalemčića ili kuglica trenutno su postali još privlačniji i optimističniji jer se sve češće nalaze u jarkim, živim, ali i pastelnim bojama, a ne samo u nijansi sirovog drveta. Bobbin trend više nije karakterističan samo za izradu stalka za lampe, ramova za slike ili ogledala, već se u ovom radu mogu naći i kreveti, police, stolovi… Ono što detalje za dom izrađene u ovoj tehnici čini tako privlačnim je to što donose jedinstvenu magiju, posebno u “umorni” prostor kojem je potrebno malo osveženja.

Foto: The Handbook

Bobbin trend stilski je vrlo moćan

Tradicionalni američki dizajn odavno je bio zastupljen u najotmjenijim američkim domovima, a trenutna potražnja za nameštajem u bobbin trendu skočila je za 78 odsto što dokazuje koliko je popularan. Nameštaj od kalema ili, kako ga neki zovu – kalemski nameštaj, potiče iz zanatske dizajnerske industrije. Prvi put je počeo da se primenjuje u Sjedinjenim Američkim Državama, a proizvođači su koristili otpatke iz fabrika prvo za izradu simpatičnog nameštaja kao što su kreveci za bebe i decu i stolica. A ono što mu uspeva je da unese notu suptilnosti i elegancije u dom, a i stilski je vrlo moćan.

Funkcionalni objekti, ali sa umetničkom crtom

Nove verzije nameštaja i detalja za dom u bobbin trendu danas su vrlo zabavne i karakterne – često unose boju u dizajn i komadima od drveta daju neku optimističnu notu. Takođe, danas se ovakav nameštaj smatram vintage trendom, a u ovo moderno vreme bobbin trend objektima za dom, onim funkcionalnim – daje jednu umetničku crtu. Sto, krevet ili fotelje izrađene u bobbin trendu ispunjavaju ono što savremen kupac želi – “wau” efekat koji ostavlja samo jedan komad nameštaja. Enterijeristi naglašavaju da je lepota ovog trenda u tome što zaista funkcioniše u svakoj prostoriji kuće. Noćni stočići u spavaćoj sobi daju izvesnu udobnost, dok će ogledalo od kalemčića u prepoznatljivoj boji dati poseban akcenat sasvim jednostavno uređenom kupatilu. U dnevnoj sobi, nameštaj u bobbin stilu deluje spektakularno – posebno konzole sa nogicama ili raskošna fotelja u uglu prostorije.

bobbin trend nameštaj

nameštaj od kalema

Bobbin trend nameštaj

Bobbin trend nameštaj

Foto: Pinterest