FORNASETTI PROFUMI: LUKSUZNA LINIJA MIRISA ZA DOM

Čuveni italijanski umetnik, vajar i dizajner Piero Fornasetti i njegovi duhoviti radovi bili su inspiracija za nastanak Fornasetti kolekcije mirisa za prostor koji se čuvaju u ručno rađenoj i dekorisanoj keramici. Lik Line Kavalijeri, italijanske operske dive iz 19 veka, večne Fornazetijeve inspiracije, zvezda je njegovih duhovitih “varijacija” na većini Fornasetti Profumo objekata u kojima se čuvaju mirisi za dom. U Ortensia dizajnu njene oči pojavljuju se iza cvetova hortenzije koja obilato raste oko Fornazetijeve kuće u Milanu. Njen lik je na varijacijama cvetnih Flora motiva, koji imenom i dizajnom upućuju na Floru – boginju plodnosti. Lina nam namiguje i sa motiva Silenzio. Mistična je i tamna u Requiem motivima. Ogoljena do kosti u crtežu lobanje u motivu R.I.P. fornasetti-profumi-group-on-black-1Liniju mirisa za doma čine sveće od 100% biljnog voska koji obezbeđuje ravnomerno sagorevanje i difuziju mirisa (dostupne od 300g i 1.9 kg), difuzeri u obliku kugle sa štapićima i mirisne kugle čiji miris traje 6 meseci, mirisni sprej za prostor u keramičkoj posudi, mirisni štapići u kutiji od drveta sa keramičkim poklopcem i mirisni kristali.
Deo kolekcije pod nazivom Architecture dočarava motive renesansnih građevina venecijanskog arhitekte Palladija. Dekorativni predmeti sa temom arhitekture prvi put su kreirani u kružnom obliku 50-tih godina prošlog veka, prvo kao korpe za papir, a potom i kao držači kišobrana. fornasetti-profumi-fior-di-bacio-and-ortensia-candlesGiardino Secreto – inspirisan idealizovanom slikom skrivenog italijanskog vrta, obraslog biljem i puzavicama, sa skrovitim nišama i “tajanstvenim” bićima.  U mirisu je svežina i zelenilo čempresa, bršljana i kedra, uz prašnjavu aromu starih kamenih balustardi  obraslih puzavicama.  U ovom zelenom mirisu su još suvi vetiver i mirisni timijan.  U dizajnu za Giardino Secreto smenjuju se tri motiva iz Fornazetijeve zaostavštine: balustrade, sove i lišće. Note: čempres, bršljan, bergamot, ružičasti biber, cistus, labdanum, timijan, kedar i vetiver.

Oto – miris koji dočarava vrt oko Fornazetijeve kuće u Milanu. Note lavande i timijana donose miris Mediterana, drvenaste note korena irisa i kedra asociraju na nameštaj koji je Fornazeti kreirao, a blazamske smole i tamjan na umetnikovu imaginaciju. Ovaj miris je kreirao čuveni parfimer Olivije Polž (Olivier Polge), strastveni kolekcionar Fornasetti objekata. Note : timijan, lavanda, kedar, oris, tolu smola, tamjan, breza, labdanum.
Flora – delimično podseća na cvetnu floru iz Fornazetijevog vrta u Milanu, a drugim delom imaginarnim cvećem sa njegovih radova. Čist i elegantan buket belog cveća: đurđevka, irisa, jasmina i tuberoze, sa zelenim i drvenastim tonovima bršljana, sandalovine i mošusa, kreirao je Emanuel Filip, parfimer koji je kreirao kultne mirise Cire Trudon sveća. Note: bršljan, đurđevak, bela ruža, iris, cvet narandže, jasmin, tuberoza, sandalovina i mošus.scent-sphereLa Chiave Nero Scent Sphere – Sfera sa poklopcem koristi se u kombinaciji sa mirisnim kristalima koji su idealni za diskretno i stalno širenje Fornasetti mirisa u vašem domu. U ponudi Metropliten parfimerije je miris Flora.

STO GODINA PRIMENJENOG LUDILA
Pjero Fornazeti je italijanski grafički i primenjeni umetnik iz prošlog veka, inovator i buntovnik. Brera akademiju u Milanu upisuje 1930. i iz nje ga izbacuju zbog pobune i neposlušnosti koju je iskazao kada je saznao da je obnaženo telo nedostupno za umetničku studiju. Fornazeti je, naime, smatrao akt centralnom temom umetničkog obrazovanja. Nastavlja da se edukuje samostalno opčinjen motivima sunca, vremena, grčke arihtekture i ženskog lica. I to jednog konkretnog: sliku Line Kavalijeri, italijanskog soprana, otkrio je u nekom časopisu iz 19. veka, i počeo opsednuto da crta varijacije njenog lica.
– Šta me je inspirisalo da stvorim više od 500 varijacija lica žene? Ne znam. Počeo sam da ih pravim i nikada se nisam zaustavio – kaže Fornazeti. Počelo je oslikavanjem njenog lika na jedan tanjir, a završilo serijom od 350 različitih tanjira. Potom i drugim objektima. Fornazeti je Linin lik transformisao u lopova, muškarca, arapsku princezu, životinju, boginju… a njegove kolekcije su nosile ime “Teme i varijacije”.
Za novu pobunu bilo je vreme kada je racionalizam ovladao svetom umetnosti i dizajna, pokret koji je, po Fornazetiju, sve svodio na brojeve, uniformisao i vulgarizovao svet umetnosti i dizajna. Sa nekolicinom umetnika, prijatelja i istomišljenika, 1970. stvara galeriju Bibliofili, gde će slobodno izlagati oni koji naginju različitosti, tom prvom uslovu za kreativnost. Osamdesetih godina, atelje Fornasseti bori se za opstanak u eknomskoj krizi. Upravo tada, u Londonu se otvara galerija nazvana “Teme i varijacije”, a izložba Fornazetijevih radova opčinila je Britance. Fornazetijev rad zablistao je novim i to je bio trenutak kada se Fornasseti ateljeu pridružuje Pjerov sin Barnaba. Rođen 1950, Barnaba Fornazeti nedvosmisleno je nosio gene svog oca, njegovu znatiželju, kreativnost i buntovništvo. Na istoj onoj Brera akademiji sa koje je izbačen njegov otac, uhapšen je tokom studentskih protesta kojima se pridružio dok je bio na akademiji, sedamdeset godina XX veka.
Pjero i Barnaba oživljavaju atelje i rad koji je, konačno, dobio internacionalno priznanje – ali ne za dugo. Godine 1988, sa punih 75 godina, od posledica banalne operacije Pjero Fornazeti umire, umetnik koji je čitavog života izbegavao utabane staze i banalnosti.
Londonski Viktorija i Albert muzej 1992. izložio je, posthumno, najbolje radove iz Fornazetijeve zaostavštine. Na stotu godišnjicu njegovog rođenja, 2013, Triennale Design Museum u Milanu priredio je izložbu sa više od 1.000 predmeta iz umetnikove ostavštine pod naslovom “100 godina primenjenog ludila”. Pridruživanjem očevom ateljeu Barnaba je postao čuvar i nastavljač pola veka dugog i pažnje vrednog nasleđa. Ime Fornasseti danas ima novi, snažan glas i atelje je postao “fabrika snova” iz koje izlaze umetnički predmeti iz ruku veštih majstora. Spoj umetnosti i zanatsva dao je i Fornasetti Profumi, liniju mirisa za kuću u tipično fornazetijevskim pakovanjima.
Fornasseti Profumo liniju mirisa za dom možete naći u čuvenoj beogradskoj Metropoliten parfimeriji (Zmaja od Noćaja 9).

fornasetti sveće

Foto: press