Adidas Gazelle patike više nisu “druga opcija”, sada se prvo one traže

Adidas Gazelle patike više neće biti naš “drugi izbor” jer su se popele na vrh liste želja otkada su viđene na revijama modnih kuća Gucci i Coperni. Od svih modela patika, predstavljenih za 2022. godinu, Gucci x Adidas Gazelle sa svojom šarenom kožom i vitkom siluetom, mnogima su postale “predmet želje”. Istorija ovog modela patika, koji je dugo bio “druga opcija” (ako se ne pronađe nešto što se više od njih želelo) svoju trku za uspeh započele su na letnjim Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, da bi stigle na modne piste kuća mode kakve su Gucci i Coperni. Gucci ih je predstavio na reviji za kolekciju Gucci jesen 2022, a u prodaji će se naći, kako je najavljeno, od 7. juna 2022.

adidas gazelle gucci patike

Adidas Gazelle – elegantne patike jarkih boja od antilopa

Revolucija leži upravo u upotrebi antilopa, prevrnute kože – do 1960. ovaj materijal nije korišćen za proizvodnju sportske obuće. I ne samo to, Adidas je osmislio samo dve boje, crvenu i plavu, kako bi istakao dve veoma specifične aktivnosti – prvi model je dizajniran za rukometaše i imao je providni neklizajućim đonom, dok je drugi model dizajniran za trening i upotpunjen dodatnom podrškom za gležnjeve. “Prsti”, odnosno vrh patika od samog starta proizvodnje ovog modela imao je prepoznatljivo kožno „T“.

Popularnim ih učinili i bend Oasis, Kate Moss, James Bond…

Minimalistički Gazella model proslavio se tokom Olimpijskih igara1972. godine, kada se u njima pojavio plivač Mark Spitz, koji ih je nosio tokom ceremonije dodele nagrada, a on je bio osvajač  zlatne medalje na 200 metara slobodno. U novi milenijum ponovo popularnim su ih učinile pop ikone – grupa Oasis i manekenka Kate Moss, na velikom platnu nosio ih je James Bond, kojeg je igrao Daniel Craig, i za kratko vreme postale su simbol britanske kulture, na primer.

adidas gazelle gucci patike

adidas gazelle gucci patike

adidas gazelle gucci patike

adidas gazelle gucci patike

Foto: Pinterest